Zadarska županija prva na udaru / RTL doznaje: Za dva tjedna počinje rušenje bespravne gradnje

Od 15. studenog, kako RTL ekskluzivno doznaje, kreću rušenja prvih 30-ak objekata koji su dobili negativno rješenje u procesu legalizacije. Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš odlučno poručuje da se vlasnici bespravnih objekata mogu buniti, ali im to neće pomoći. Imaju, kaže, samo dvije opcije - ili će rušiti sami ili će čekati da im država sruši kuću, a to će ih koštati puno skuplje.

2.11.2014.
18:47
VOYO logo

Bageri uskoro ponovno izlaze na teren. Za samo dva tjedna počet će rušiti kuće čiji su vlasnici željeli legalizirati svoj dom ali su prekršili toliko pravila da to više nije moguće.

"S 15.11. za prvih 30-ak tih predmeta koji nisu poštivali sve ovo što je i nisu dopunili svoje zahtjeve kreću rušenja", izjavila je ministrica graditeljstva AnkaMrakTaritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tih 30-ak predmeta većina je, doznajemo, s područja Zadarske županije. To ipak, neće biti prvi bageri koji će rušiti ove godine jer je neki su već odradili svoje.

Neovisno o procesu legalizacije, za sve koji su bespravno gradili nakon 21. lipnja 2011. izdano je rješenje o rušenju. Takvih je 804 objekta, a dosad je srušeno 268. I ispisano milijun i pol kuna kazni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U startu se svatko buni, no svi oni su bili svjesni da su bespravno gradili, onaj tko ne može dobiti dozvolu ima dvije mogućnosti - ili da sam to učini ili da to učinimo mi, a kad to činimo mi onda je skuplje", kaže Mrak Taritaš.

Iako je cijeli proces legalizacije krenuo vrlo sporo, dosad je od 826.000 predanih zahtjeva, riješeno 185.000. Ured za legalizaciju u Dubrovniku jedan je od najbržih u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posla ima i previše ali mi sve stižemo što se vidi po rezultatima", rekao je ĐuroŠutalo iz Ureda za legalizaciju.

"Legaliziramo sve objekte kako bi građanima omogućili da dobiju što prije papire", izjavio je gradonačelnik Dubrovnika AndroVlahušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Dubrovnik pri vrhu liste najbržih tako su i gradovi Vukovar i Rovinj s 58, odnosno 44 posto riješenih zahtjeva, dok su na dnu liste najsporiji uredi u Karlovačkoj i Sisačko-Moslavačkoj županiji sa ispod 10 posto riješenih zahtjeva.

Na zagrebačkoj trešnjevci godinama je stajala stara ruševna zgrada, a tek ove godine srušena je. Temeljem novog zakona lokalne samouprave dobile su veće ovlasti za rušenje takvih napuštenih prostora. Na taj način je srušeno 87 zgrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz novi zakon, u legalizaciji bespravne gradnje inspektorima pomaže i Informacijski sustav prostornoga uređenja - ISPU, pomoću kojeg se satelitski može provjeriti svaka čestica, a upravo se završava fotogorafiranje iz zraka za ovu godinu. Nove slike usporedit će se sa starim, a sve bespravno morat će nestati.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo