teorija zavjere ili? / Doznajte zašto se bijela tehnika kvari baš nakon što istekne garancija!

Vjerojatno u obitelji imate jedan televizor, štednjak ili perilicu rublja koji i nakon nekoliko desetljeća rade glasno, ali besprijekorno. Noviji uređaji o tome mogu samo sanjati. Za razliku od njihovih drevnih rođaka, oni se kvare otprilike dan nakon što im Istekne garancija. Je li riječ o teoriji zavjere proizvođača bijele tehnike ili je u pitanju samo lošija kvaliteta modernih uređaja?

4.11.2014.
18:20
VOYO logo

Vaša je perilica rublja posao odrađivala besprijekorno. I onda su se baš onoga dana kada je isteklo jamstvo počeli javljati prvi kvarovi. Slučajno ili ne? Mate tvrdi da se ništa ne događa bez razloga.

"Teorija urote znači i veliki biznis. Više perilica u tijeku životnog vijeka. Ako promijenite 15-20 perilica, to bi bilo idealno za jednu modernu obitelj", kaže MateČurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A takvi kućanski aparati, ako je vjerovati teoriji programiranog kvarenja, poslušnost otkazuju kako bi proizvođači povećali zaradu. I to vodeći se onom logikom: ako staro traje, tko će kupovati novo?

"Ja se sjećam mamine prve perilice koja je skoro 42 godine radila. A nakon toga budućnost donosi svoje. Sve se kvari, sve se raspada. A garancije su jako kratke", kaže Mate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priče o perilicama iz nekih starih vremena - koje su prale naše pelene, ali i maturalne haljine - danas djeluju bajkovito.

"Današnji proizvodi s obzirom na sve te karakteristike traju 7 do 10 godina", kaže AnđelkaFiedler, prodavačica kućanskih aparata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teoriju o programiranom kvarenju pokrenule su najobičnije žarulje. Navodno su programirane da svijetle do tisuću sati, makar bi njihov životni vijek mogao biti puno dulji. Zbog toga su se, priča se, na jednom tajnom sastanku proizvođači dogovorili da će im ograničiti trajanje. Jer, vječan proizvod je tragedija za biznis.

U jednom servisu ipak ne vjeruju u teoriju urote. Kažu, uređaji nisu programirani da bi se kvarili po isteku garancije nego su jednostavno lošije kvalitete.

"Iz razloga što su rađeni od lošijeg materijala da jeftinije koštaju. Jer da se rade od dobrih materijala ljudi ih ne bi kupili. Tražili bi onog proizvođača koji prodaje jeftiniji aparat", kaže serviser kućanskih aparata DavorKopčić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drevne perilice rublja stavljao se težak i dugotrajan bubanj od inoxa, dok se u našim modernima vrti njegova inačica od najobičnije plastike. Isto tako, stare pumpe za izbacivanje vode bile su čak četiri puta teže od svojih nasljednica. 

"Skuplji za proizvodnju jer je mahanički. Kvalitetniji je. Elektronika se ne da popravljati jer je kompjuterski rađena", kaže Kopčić. 

Većina modernih perilica rublja odradi oko dvije i pol tisuće pranja. I onda krenu prve boljke i stalni posjeti majstora. Mate tvrdi da mu puno više muke zadaju mali kućanski aparati, oko kojih ne dižemo preveliku buku. Oni su ipak znatno jeftiniji i lakše ćemo si priuštiti njihovu zamjenu. A to je zamka na koju se uhvati većina potrošača.

"Perilice su relativno žilave. Aparati za brijanje, mikrovalne pećnice i njihove ekslpozije da ne spominjem... Ali mobiteli su možda neuralgična točka", kaže Mate. 

Naši su stari za perilice rublja dizali kredite, jer su one nekad koštale tri prosječne plaće, što bi danas bilo oko 15 tisuća kuna. Sada su i do šest puta jeftinije. Međutim, na njima se rijetko nalazi jamstvo dulje od godinu dana. A u tom se slučaju kupci mogu pozvati na Zakon o obveznim odnosima.

"To zakonsko pravo vrijedi dvije godine otkad ste kupili proizvod. Vama trgovac jamči određenu kvalitetu tog proizvoda. Ukoliko vi vidite da proizvoid nije ispravan, vi možete u roku od dvije godine prijaviti taj kvar", rekla je DijanaKladar iz društva za zaštitu potrošača Hrvatske Potrošač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u Udruzi Potrošač se često susreću s teorijom o programiranom kvarenju. I onda se znoje objašnjavajući kako proizvođači danas nude jamstva, koje manje kvalitetni i jeftini proizvodi jedva mogu i doživjeti.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo