VLADA NAPOKON ODLUČILA / Ekskluzivno otkrivamo: Predsjednički izbori održat će se 11. siječnja!

Vlada je napokon odlučila o datum predsjedničkih izbora. RTL ekskluzivno doznaje da je odluka o održavanju izbora 11.siječnja sljedeće godine već napisana te da će je Vlada potvrditi na sjednici idućeg tjedna ili najkasnije - tjedan kasnije. Izborna promidžba trebala bi početi 21.prosinca. U međuvremenu, među kandidatima se komentiraju rezultati ekskluzivne RTL ankete.

7.11.2014.
18:30
VOYO logo

Na birališta ćemo nagodinu, 11. siječnja. Prijedlog odluke o datumu izbora već je ministrima na stolu, a hoće li ga izglasati idućeg tjedna ili koji dan kasnije - manje je važno.

Odluka će stupiti na snagu 7. prosinca kad počinju teći proceduralni rokovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidati moraju skupiti 10 tisuća potpisa i predati ih Državnom izbornom povjerenstvu do 19. prosinca, a DIP dva dana kasnije objavljuje listu kandidata a tada počinje i trotjedna  - izborna kampanja.

Predsjednik IvoJosipović u izbornu utrku ulazi kao favorit. Prema RTL anketi vodi 14,9 postotnih poena pred protukandidatkinjom Kolindom Grabar Kitarović. No i njemu i njoj, popularnost - blago pada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ogromna je razlika i dalje, a ušla su dva nova kandidata pa su se glasovi malo preraspodijelili, ali ono što je bitno kad gledate projekciju drugog kruga tu postoiji stabilnost više mjeseci, neće biti promjena", uvjeren je predsjednik.

Kandidatkinja HDZ-a danas pod virozom i nesklona komentirati rezultate koji joj ne idu u prilog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL anketa pokazuje da Josipović uživa nadmoćnu potporu ljevice, veću od 80 posto, solidnu potporu birača centra, ali je uspio uzeti i nezanemariv dio od gotovo četvrtine desnih birača.

Kolinda Grabar Kitarović pak uživa većinsku potporu desnice, ali ne tako uvjerljivo kao Josipović ljevice. Osvaja i manji udio birača centra, ali joj nije pošlo za rukom pridobiti lijevo, Josipovićevo biračko tijelo, gdje dobiva tek oko 3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo brzo će se brojevi razmijenti. Oni će ići prema dolje, a moji će postotci ići prema gore".

Uvjeren je kandidat MilanKujundžić koji ruši miran san HDZ-ovoj kandidatkinji i "krade" joj dobar dio glasova desnice. Raskolu glasova na desnici doprinosi i AntoĐapić iako odvlači svega 1,9 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih samo podsjetio da je 2000. Mesić krenuo u kampanju s jedan, jedan i pol posto pa je na kraju pobjedio. Ja mislim da mogu to ponoviti", kaže Anto Đapić.

Favoritu ljevice glasove, iako u manjem opsegu, odvlače dva kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da bih mogao ako se ja odlučim, pomrsiti račune i Kolindi i Josipoviću", tvrdi IvanGrubišić.

"Ja govorim iskreno u korist radnika, politički vokabular Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović je zapravo  terminologija otuđenih partijskih elita", poručuje IvanRude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL anketa pokazuje: tri kandidata ljevice kupe više glasova od desnih u svim regijama, osim jedne. U prednosti su od 5,8 postotnih poena u Dalmaciji do čak 24,8 poena u Istri i Primorju. Samo u slavonskoj regiji rezultat je izjednačen - po 47,5 posto za lijeve i za desne.

No ništa nije gotovo  - do izbora je još točno 64 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo