NOVI POČETAK ZA MNOGE / Lalovac potvrdio za RTL: Nagodinu otpis dugova za čak 60.000 građana

Nova godina za 60 tisuća najsiromašnijih prezaduženih građana mogla bi biti novi početak. Kako su RTL-u Danas potvrdili i ministar financija Boris Lalovac i potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, oprost dugova najsiromasnijima kreće od 2015. Limit za oprost duga povećan je na 25 tisuća kuna.

7.11.2014.
18:40
VOYO logo

Dugovi su najveći problem hrvatske ekonomije. Zato ministar financija BorisLalovac vjeruje da će oprost dugova za 60 tisuća građana značiti novi početak. S čistim računom. I to već od Nove godine, kako sam najavljuje ekskluzivno za RTL Danas.

"Ono što dalje slijedi je ta implementacija odnosno kako to provesti kroz centre socijalne skrbi, Finu, Agencije i tako dalje. Zakon mislim da ne bi trebalo dugo čekati kad smo se sve dogovorili, no ta implementacija trajat će još koji mjesec. No bitno je da će već od sljedeće godine građani imati instrument kroz koji će moći riješti dio nagomilanih dugova", kaže ministar Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednica Vlade MilankaOpačić potvrdila je da je limit za iznos duga povećan na 25 tisuća kuna. No unutar tog iznosa dug prema privatnim tvrtkama, uglavnom bankama i teleoperaterima, ne može prijeći 10 tisuća. Ostatak iznosa unutar 25 tisuća može biti dug prema državi i lokalnoj samoupravi. No opraštat će se samo najsiromašnijima.

"To su isključivo socijalni kriteriji, to je najsiromašniji sloj ljudi. Korisnici socijalnih naknada, oni koji nemaju dodatne ušteđevine, nikakve niti dodatne imovine. Ljudi koji su primatelji invalidnina i oni koji su blokirani do godinu dana", objašnjava Milanka Opačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vladi kažu da su banke pristale na dogovor po kojem bi im se oprošteni dugovi priznali kao trošak, a ne prihod, što bi im donijelo porezno rasterećenje.

Potpredsjednica Vlade nada se da će se u srijedu dogovoriti i s teleoperaterima. Oni danas nisu htjeli komentrirati oprost duga. No ministar financija kaže da konzenzus oko oprosta postoji među svim vjerovnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je jedna od najjačih mjera Vlade gdje smo napokon dobili konsenzus između svih vjerovnika i banaka i u jednom dijelu teleoperatera i ostalih drugih vjerovnika koji potražuju svoje iznose, i država je tu sa svojim iznosima i ovo je za mene jedan veliki korak naprijed", optimističan je Lalovac.

Zasad građani rade samo korake natrag jer je opet porastao broj onih koji su u blokadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo