Tri tjedna prosvjeda / RTL istražuje Matićevu uspješnost: Zašto 1700 ljudi ne spava mirno?

Ministru branitelja Predragu Matiću ne stavljaju na dušu objavu Registra branitelja. Dvije godine poslije, RTL Danas je istražio kakvi su Matićevi učinci i otkrio da je branitelja na popisu čak tisuću više nego prilikom objave.

9.11.2014.
18:53
VOYO logo

Cijeli državni vrh, u prosincu 2012., okupio se na svečanosti objave registra branitelja. Pod sloganom „Imena za vječnost“ na popisu se našlo 502 tisuće 678 branitelja. Tad se najavljivalo da će ovo biti moćan alat za pronalazak onih.

"Oni koji su iskoristili tuđu krv, tuđe suze tuđih majki za vlastito financijsko zbrinjavanje", kazao je još ranije ministar branitelja PredragMatić.

Isti ministar, danas malo manje entuzijastičan.

"Registar branitelja je objavljen iz puno plemenitijih svrha nego da je samo lov na lažne branitelje i invalide. To pitanje otkrivanja i neotkrivanja lažnih branitelja treba postaviti policiji i državnom odvjetništvu, sigurno ne ministru branitelja".

Gotovo dvije godine poslije iz policije doznajemo da su zaprimili 3654 prijava u kojima građani prokazuju kako nečije ime ne zaslužuje biti na ovom popisu. Neke su u startu odbačene, a za ostale je pokrenuta krim-obrada.

Do danas je policija dovršila istraživanje protiv 1727 osoba, a protiv 44 osobe podnesena je kaznena prijava. Za preostale 1683 osobe nadležnom državnom odvjetništvu proslijeđeno je izvješće na državnoodvjetničku odluku.

Image
Image



Tih 1683 sad su pod povećalom istražitelja. No, kad smo krenuli istražiti kako napreduju procesi protiv njih, naišli smo na zid. Većina općinskih državnih odvjetništava ne vodi, poput policije, posebnu statistiku o lažnim braniteljima.

Nakon što smo poslali upit 33 općinska državna odvjetništva, tek od jednog smo dobili odgovor da su donesene dvije osuđujuće presude protiv lažnih branitelja

Braniteljski prosvjed već ulazi u treći tjedan. Objava registra najveći je projekt ministra čiju smjenu traže. Sad poručuju kako su znali da se s registrom neće puno postići.

"Šta se mislilo da će susjed susjeda, prijatelj prijatelja, kao u najcrnja komunistička vremena prokazivat, pa nije zadaća građana da ispravljaju određene pogreške, to je zadaća države", kazao je prosvjednik IlijaVučemilović.

Iako se najavljivalo da će se broj branitelja smanjiti ispod pola milijuna, od same objave registar branitelja povećao se za tisuću imena. Tu brojku u ministarstvu branitelja opravdaju činjenicom da su nova imena na popis stigla zahvaljujući zakašnjelom reguliranju statusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo