novinarski zadatak / Bivša premijerka Jadranka Kosor iz Berlina za RTL Danas

Iz Berlina s mjesta gdje se održava središnja proslava 25. obljetnice pada Berlinskog zida javila nam se bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

9.11.2014.
19:37
VOYO logo

Prije točno 25 godina srušen je Berlinski zid što je zančilo, ne samo ujedinjenje Njemačke, nego i početak pada komunističkog režima. Berlin je ispunjen stotinama tisuća građana i turista, te uglednika iz cijelog svijeta, a ceremoniju predvodi kancelarka Angela Merkel koja je odala počast žrtvama komunističke diktature. Vrhunac slavlja koje traje od jutra je puštanje u zrak osam tisuća svijetlećih balona na istom mjestu i visini na kojoj je stajao i zid.

U ovim povijesnim trenucima sudjeluje i bivša hrvatska premijerka JadrankaKosor koja se za RTLDanas javila uživo iz Berlina.

Tamo je na skupu Instituta za kulturnu diplomaciju gdje se okupilo mnogo bivših premijera i bivših predsjednika država, a glavna tema je 'rušenje zidova i građenje mostova'.

Merkel: Pad Berlinskog zida epski udarac tiraniji!

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Kao premijerka je imala priliku surađivati s kancelarkom Merkel i biti upoznata i s njemačkim prilikama pa je prokomentirala i koliko je ovaj događaj važan za Njemačku.

"Tim je događajem otvorena jedna nova stranica u njemačkoj povijesti, ali ne samo njihovoj. Srušena je 'Željezna zavjesa'. U Hrvatskoj je to vrijeme također bilo značajno, tada se po prvi put uvelo višestranačje i demokratski izbori. Hrvatska je imala dugi i teški put prema osamostaljenju, no ovo nam je prilika da podupremo jedni druge i veselimo se budućnosti jer tko zna što nam ona donosi...".

Što je bivša premijerka još rekla u javljanju uživo, pogledajte u prilogu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo