porazna statistika / Svako peto dijete u Hrvatskoj je zlostavljano: Kako ih prepoznati?

Svako peto dijete u Hrvatskoj doživjelo je neki oblik seksualnog zlostavljanja! Porazna je to i tužna statistika kojoj svaki dan svjedoče zaposleni u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba. Naša Ana Miščević donosi vam emotivna pisma zlostavljane djece koja danima nije mogla izbiti iz glave. Nećete ni vi. Ovo su sudbine pred kojima ne smijemo zatvarati oči.

13.11.2014.
18:20
VOYO logo

Istraživanja u Hrvatskoj pokazuju da je svako peto dijete kao i u cijeloj Europi doživjelo neki od oblika seksualnog zlostavljanja , da je 20-30 djece fizički zlostavljano i da je isti toliki broj emocionalno zlostavljano'', tvrdi dječja psihologinja Gordana Buljan Flander.

''Tata me tuče pendrekom. Noć je. Pipao je da li sam se popiškila. Ako jesam, naljutio bi se i istukao me. Ja sam se onda išla oprati'', glasi samo jedno od potresnih svjedočanstava fizički ili seksualno zlostavljane djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Potresne su ovo priče i svjedočanstva fizički ili seksualno zlostavljene djece. I to one male. Nekima su tek tri godine. No njihove slike koje iz glave izlaze na papir potpuno ostavljaju bez riječi.

''Jednu trećinu seksualnih zlostavljača čine mama, tata, oćuh i maćeha , dakle najbliža rodbina, dok ostatak od 80-90 posto čine šira rodbina i bliski prijatelji obitelji'', kaže Flander.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred ovakvim pričama teško je zatvoriti oči.  One su svugdje oko vas i najvažniji je prepoznati zlostavljano djete i spasiti ga, pomoći mu. Upravo to rade na Hrabrom telefonu!  0800 0800  - ovaj je broj možda jedini spas zlostavljanom djetetu!

''Svaki put kad vam se dijete javi sa nekakvim problemom, uvijek je teško, svaki put vas čeka nova šokantna priča'', prenosi svoja iskustva volonterka Marina Čović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dosta je teško smirivati ih dok oni nazovu i plaču nama na telefon'', potvrdila je volonterka Matea Poljak.

A Gordana Flander nam je iznijela i nekoliko znakova evo koji mogu ukazivati na to da je dijete žrtva nasilnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kada govorimo o fizičkom zlostavljanju ta se djeca vrlo često identificiraju sa agresorom , pa onda i oni pokazuju agresivno ponašanje jer nauče da je to način na koji dobiju ono što žele. Tako da su to djeca koja u školi znaju biti agresivna i nasilna prema drugoj djeci. To su djeca koja se često boje svojih roditelja pa imaju vrlo nisko sampoštovanje'', objasnila je.

No ono se može vratiti. Tugu može zamijeniti osmjeh, no samo ako im društvo pomogne. Zato se zajedno borimo za pravu stvar. Život i osmijeh djeteta itekako su toga vrijedni. Zapravo, najvrijedniji od svega što imamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo