PROSVJEDI U KOPENHAGENU / Ulični rat zbog klime

Prosvjednici koji traže kontsruktivan dogovor o klimi sukobili su se s danskom policijom. Po Kopenhagenu su razbijali izloge i bacali suzavce. Više stotina ih je uhićeno.

12.12.2009.
18:33
VOYO logo

KOPENHAGEN - Najmanje 600 osoba uhićeno je u subotu tijekom sukoba policije i prosvjednika na marginama pregovora o klimatskim promjenama u Kopenhagenu.

Organizatori tvrde da se na prosvjednom maršu okupilo najmanje 100.000 ljudi iz cijeloga svijeta, a do sukoba s policijom došlo je već na samom početku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, oko 300 demonstranata odjevenih u crno su čekićima i kamenjem razbijali izloge trgovina u centru grada. Razbili su i prozore na zgradi ministarstva vanjskih poslova. Njihov rušilački pohod zaustavili su specijalci.

Danska policija je izvijestila da su među uhićenima uglavnom članovi iznimno nasilne skupine koja djeluje pod nazivom Black Bloc. Ista je skupina pravila nerede i na summitu NATO-a održanom u travnju u Strasbourgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Summit o klimatskim promjenama u Kopenhagenu traje do 18. prosinca, a desetine tisuća prosvjednika diljem svijetu od sudionika traže konstruktivan i obvezujući sporazum o klimatskim promjenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo