Upitnici nad glavama / Što će točno moći i gdje će se smjeti pojavljivati obezvlašćeni Bandić?

Kako je ovo prvi put u hrvatskoj povijesti da se takva mjera provodi protiv tako moćne osobe, gotovo svim institucijama su nad glavama upitnici.

19.11.2014.
18:58
VOYO logo

Što će točno moći i gdje će se smjeti pojavljivati, obezvlašćeni MilanBandić? Kako je ovo prvi put u hrvatskoj povijesti da se takva mjera provodi protiv tako moćne osobe, gotovo svim institucijama su nad glavama upitnici.

"Mi imamo određenu pravnu prazninu koju jednostavno moramo popuniti kako bi konkretna mjera opreza bila provediva", izjavio je KrešimirDevčić, glasnogovornik županijskog suda u Zagrebu.

Ipak i iz te praznine nešto se može razaznati. U hodnicima svoje utvrde, gradskog poglavarstva, Bandić se ne smije pojavljivati, kao ni u Gradskoj skupštini u kojoj njegova lista ima većinu. Na listi onih s kojima ne smije komunicirati je više od stotinu osoba – gotovo svi iz uprave.

Tako važne odluke poput one o gradnji spalionice u Resniku ili sportskog centra na Sveticama – morat će se tako donijeti bez njega. Hoće li se gradonačelnik miješati - nadzirat će Gradska skuptšina. No, tamo su još uvijek zbunjeni.

"U idućih nekoliko dana očekujemo neke službene dopise, normalno ne očekujemo upute kako kontrolirati jer to ne možemo nikako raditi, ali želimo znati određena pravila igre", kazao je predsjednik zagrebačke gradske skupštine DarinkoKosor.

Pravila igre još ne zna ni policija, koja bi prema pravilniku o načinu izvršenja mjera opreza trebala nadzirati Bandićevo kretanje i komunikaciju.

"Policija za sada nije zaprimila odluku suda o vrsti i opsegu mjera opreza. U trenutku kada je zaprimi konzultirat će se s mjerodavnim sudom o načinu provođenja te odluke".

I ovako sputan, ipak će nešto smjeti.

"Ono što će moći obavljati, u tom smislu će moći davati izjave kao političar zato što je nositelj liste koja je dobila na izborima i to mu nije zabranjeno, dakle jedino što je mjera koja mu je izrečena je mjera koja je povezana s kaznenim djelom a to je dužnost gradonačelnika", kazao je VedranĐulabić, Pravni fakultet u Zagrebu.

Tako će Milan Bandić, primjerice, moći nastaviti raditi na najavljenom savezu s Radimirom Čačićem, a da se ne ogriješi o zakon. Iako njegova zamjenica Sandra Švaljek nije na popisu zabranjenih osoba, ona i danas poručuje kako ne zna kako će se ponašati. Šef gradske oporbe oprezan je u odgovoru.

"Da ga sretnem na ulici, Bandića, pa ja bi ga pozdravio, da...", kazao je DavorBernardić, potpredsjednik zagrebačke gradske skupštine.

Gradonačelnik koji to nije bezbrižno će se moći baviti sportom ili šetati psa, no samo ako oko njega nisu osobe s kojima ne smije komunicirati, a takvih je, od njegovih najbližih suradnika, jako malo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo