kemijska kastracija / Ako pobijedi, Kolinda najavljuje žestok obračun s pedofilima!

Predsjednička kampanja aktualizirala je problem borbe protiv pedofilije. Trenutačno je u registru pedofila više od tisuću naših sugrađana. HDZ-ova kandidatkinja Grabar Kitarović zalaže se za strožu kaznu, pa čak i kemijsku kastraciju. Kao jedna od rijetkih u Europi ove godine to je uvela Makedonija, no što o tome misli struka?

21.11.2014.
19:43
VOYO logo

Ako pobijedi, KolindaGrabarKitarović najavljuje žestok obračun s pedofilima - kemijsku kastraciju.

"NE isključujem i predlaganje mjere te kemijske kastracije odnosno medicinske sterilizacije po uzoru na neke zemlje", poručila je.

Jedna od tih zemalja je Makedonija, koja je u veljači ove godine za pedofile uvela ovakvu kaznu, i to zbog velikog problema s ponavljanja kaznenog djela.

"Kem. kastracija još nije u praksi primjenjena, bit će uvedena za nove slučajeve koji će biti kao krivično djelo kažnjeni, jer smo mi uspjeli da izmjenimo i dopunimo krivični zakonik. Čak smo tražili i da bude uvedena doživotna kazna zatvor za one pedofile koji su doveli u zivot opasnost djeteta", kazao je DragiZmijanac, direktor Prvog dječjeg veleposlanstva Makedonija.

U lani pokrenutom Hrvatskom registru pedofila nalazi se 1090 osoba. U slučaju kemijske kastracije, struka kaže da je prije bilo kakvih odluka potreba velika rasprava.

"Kod svake odluke vodimo računa da nam je poznato samo deset posto seksualnih zlostavljanja djece, devedest posto je nepoznato I to je zapravo skupina na koju trebaju biti usmjerene naše preventivne aktivnosti", izjavila je ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba GordanaBuljanFlander.

Kemijska kastracija, kao sredstvo prevencije ponavljanja kaznenog djela, ne može riješiti problem pedofilije, smatra psihijatar GoranArbanas. Bez psihoterapije nema smisla, a u svakom slučaju trebala bi biti doborovljna, jer su inače moguće zloupotrebe.

"Bilo je primjera gdje su ljudi bili pod kemijskom kastracijiom, ali su si onda sami ubrizgavali testosteron da bi taj testosteron nadoknadili I premda su pravno bili kastrirani oni de facto nisu bili kastrirani tako da bez aktivnog sudjelovanja te osobe zapravo to nije rješenje", dodaje psihijatar Goran Arbanas.

Pravnici poručuju da prije ozbiljne stručne rasprave ima boljih rješenja.

"Kemijskom kastracijom ne rješava korjenito problem agresivnosti seksualnih delikvenata i problem koji u njima postoji, a to je zapravo jedna frustracija. Mi imamo niz drugih mjera u našem kaznenom zakonodavstvu, od obveznog psihosocijalnog tretmana do protektivnog nadzora po punom izvršenju kazne zatvora, ja mislim da bi na tim mjerama trebalo raditi", smatra DavorDerenčinović, Katedra za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu

U registru pedofila nisu samo muškarci - u njemu je i 20 pravomoćno osuđenih pedofilki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo