iskustva s burze rada / Mrsić ponovno crne brojke pravda završetkom turističke sezone

Trenutačno je bez posla preko 311.894 ljudi. Ministar rada treću godinu mandata zaredom brojke pravda završetkom turističke sezone, a iz oporbe upozoravaju na neprestan pad broja zaposlenih.

24.11.2014.
18:54
VOYO logo

JosipBekić iz Zagreba je ostao bez posla, a pogled na nekoliko stotina oglasa ne ulijeva mu povjerenje da će uskoro opet raditi.

"Radio sam preko sezone kao i svi, i ništa, dobio sam otkaz, sad došao na burzu i prijavio se kao i svi mi", kazao nam je Josip.

Trenutno je preko 311 tisuća ljudi bez posla. Svi oni bore se za preko 5 tisuća radnih mjesta - koliko ih je slobodno na zavodu za zapošljavanje.

"Uvijek u ova vremena poveća se broj nezaposlenih na zavodu. Ono što bi dovelo i treba dovesti do trajnog smanjenja broj nezaposlenih je otvaranja radnih mjesta, gledajući na prošlu godinu u odnosu na ovu bilježimo ipak manji broj nezaposlenih", izjavio je Mirando Mrsić, SDP, ministar rada i mirovinskog sustava.

Opet raste nezaposlenost: Bez posla u Hrvatskoj preko 311 tisuća ljudi

 Upravo zbog završetka turističke sezone raste broj nezaposlenih. Tako je u rujnu bez posla bilo više od 290 tisuća ljudi, a u listopadu 306 tisuća. Broj i dalje raste. Pa je trenutna stopa nezaposlenosti 18,7%. Za oporbu stvar je jasna jer prognoze Europske komisije za sljedeće dvije godine nisu dobre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Praktički u zadnje 4 godine vi ste s milijun i petsto trideset tisuća zaposlenih došli na milijun i tristo četrdeset. Mi smo praktički izgubili 200 tisuća radnih mjesta i to je onda najgori i najporazniji pokazatelj", dodaje IvanŠuker, HDZ, saborski zastupnik.

No, ako se uspoređuje s prošlom godinom, ove je brojke lakše gledati jer je u listopadu 2013. bilo preko 38 tisuća nezaposlenih više nego što je to ove godine. Ipak, oni koji su na burzi imaju opravdanje za to.

Neki su izbrisani s liste jer se nisu javljali na burzu, a uspješnost svih mjera ministarstva rada uskoro će provjeriti 3 tima nezavisnih stručnjaka i prve će ocjene dati tek za 6 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo