SLOBODA KRATKOG VIJEKA? / Tužiteljstvo traži Šešeljev povratak u Haag: 'On se neće vratiti dobrovoljno'

Povodom zahtjeva haaškog tužiteljstva da se haškog optuženika Šešelja s privremene slobode vrati u sheveningenski pritvor, predsjednik SRS-a Nemanja Šarović rekao je da se Šešelj neće dobrovoljno vratiti u Haag.

1.12.2014.
15:58
VOYO logo

Tužiteljstvo Haškog suda zatražilo je u ponedjeljak od raspravnog vijeća ICTY-ja da opozove odluku o privremenoj slobodi za optuženog ratnog zločinca VojislavaŠešelja, potvrdio je ICTY-jev ured za odnose s medijima.

Tužiteljstvo u podnesku od petka zaključuje da je Šešelj svojim ponašanjem u Srbiji "potkopao osnove" odluke o privremenom puštanju na slobodu koju je, na vlastitu inicijativu, "iz humanitarnih razloga" donijelo raspravno vijeće pod predsjedanjem suca Jean-Claudea Antonettija zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo traži od raspravnog vijeća opoziv te odluke, povratak Šešelja u Den Haag i zakazivanje hitne rasprave o njegovu zdravstvenom stanju i uvjetima pod kojima bi eventualno ponovno mogao biti privremeno oslobođen.

Radikali: Šešelj se neće dobrovoljno vratiti u Haag

Vojislav Šešelj se neće dobrovoljno vratiti u Haag, poručio je u ponedjeljak zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šaorović povodom zahtjeva haaškog tužiteljstva da se haškog optuženika Šešelja s privremene slobode vrati u sheveningenski pritvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šarović je s tim u vezi izjavio da je Šešelj "svoj posao u Haagu završio".

"Kako će i što će dalje, pitajte Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića", izjavio je Šarović agenciji Beta nakon što je objavljen zahtjev Tužiteljstva ICTY-a da raspravno vijeće naloži haaškom optuženiku da se vrati s privremene slobode na koju je pušten početkom studenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šarović je komentar Tužiteljstva da je Šešelj "potkopao duh odluke o privremenom oslobađanju" ocijenio "smiješnim".

"Taj koji je formulirao takvu konstataciju nema veze s pravom, on je vjerojatno završavao fakultet zajedno s Tomislavom Nikolićem", rekao je ovaj Šešeljev bliski suradnik, aludirajući na optužbe kojima je ranije osporavana fakultetska diploma srbijanskog predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudsko vijeće ICTY-a odlučilo je 6. studenog vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja, čije se zdravstveno stanje pogoršalo, privremeno pustiti na slobodu kako bi mogao dobiti zdravstvenu skrb "u primjerenijem okruženju". Odluka je obrazložena stajalištem da "hitni humanitarni razlozi govore u prilog privremenog puštanja na slobodu okrivljenog (...), da su ispunjeni uvjeti da okrivljeni bude privremeno pušten na slobodu u Republiku Srbiju", navedeno je priopćenju na kojem se potpisao predsjednik tročlanog sudskog vijeća Jean-Claude Antonetti.

Šešelj je 12. listopada doputovao u Srbiju i nizom uznemirujućih izjava, među kojima da "ne odustaje od ideje o Velikoj Srbiji", potaknuo usvajanje rezolucija u Hrvatskom saboru u Europskom parlamentu u kojem je zatraženo da se srbijanske vlasti ograde od Šešeljeve retorike, ali Beograd to u službenoj formi u međuvremenu nije učinio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tužitelj Haaškog tribunala (ICTY) Serge Brammertz izjavio je u intervjuu za Al Jazeeru 19. studenog kako potpuno razumije frustracije ljudi koje svojim javnim istupima izaziva haaški optuženik Vojislav Šešelj nakon privremenog puštanja na slobodu iz ICTY-a, ali naglašava da je njegov slučaj "potpuno u rukama sudskog vijeća".

"Tu je inicijativu pokrenulo sudsko vijeće na osnovu humanitarnih razloga vezanih za njegovo zdravstveno stanje. Kako moj ured nema pristupa njegovom zdravstvenom kartonu, nismo u poziciji prosuđivati je li ta odluka opravdana ili ne", rekao je tada haaški tužitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski premijer Zoran Milanović otkazao je sudjelovanje na sastanku 16 predsjednika vlada država srednje i istočne Europe s kineskim premijerom Lijom Keqiangom u Beogradu, istaknuvši da bi u takvim okolnostima njegov odlazak tamo "bio smiješan".

U Beogradu za sada nema službenih reakcija na zahtjev tužiteljstva ICTY-a da se Vojislavu Šešelju naloži povratak u Haag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo