NITKO NIJE NEZAMJENJIV / Josipović o neslaganju u HDZ-u: 'Možda sada isključe i Karamarka'

Image
Foto: Martina Popovcic/PIXSELL

Iako je Karamarko najavio da će HDZ, osvoji li vlast, rekonstriurati instituciju predsjednika Republike i ići na kancelarski sustav, Šeks je kazao kako Hrvatskoj za sada 'ne treba nikakva promjena političkog sustava u pogledu predsjedničkih ovlasti'. Njihovo neslaganje šaljivo je prokomentirao predsjednik Josipović.

17.12.2014.
13:44
Martina Popovcic/PIXSELL
VOYO logo

HDZ je u srijedu ustvrdio kako je izborni program aktualnog predsjednika IveJosipovića, koji se temelji na donošenju novog ustava "varavo obećanje i zavaravanje građana" kako bi mu poklonili povjerenje na predstojećim predsjedničkim izborima.

"U osam skupina ustavnih promjena, za koje navodi da su njegov program za ustav Druge Republike, šest ih uopće ne spada u ustavnu materiju, već su stvar zakonodavca, Hrvatskog sabora", rekao je VladimirŠeks na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preostale dvije skupine, pojašnjava, rješavaju se ustavom. "To je da se Hrvatska teritorijalno preustroji u pet do osam regija za što je nužna promjena ustava, kao što je nužna promjena ustava u dijelu izbora zastupnika u Hrvatski sabor jer bi se, po njegovom prijedlogu, polovica njih birala po regijama kao izbornim jedinicama, a druga polovica po sustavu preferencijalnog glasovanja", pojašnjava Šeks.

Ni jedna od Josipovićevih osam skupina ustavnih promjena, ni kada bi bile usvojene, ne bi, tvrdi Šeks, ni za milimetar poboljšale gospodarsku i socijalnu sliku Hrvatske. "Ni jedan građanin temeljem njih ne bi dobio novo radno mesto, ni jedan umirovljenik ni za lipu veću mirovinu, ni jedan zaposlenik veću plaću", uvjeren je taj HDZ-ovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je predsjednik HDZ-a TomislavKaramarko najavio da će HDZ, osvoji li vlast, rekonstriurati instituciju predsjednika Republike i ići na kancelarski sustav te predsjednika birati u Saboru, Šeks je kazao kako Hrvatskoj za sada "ne treba nikakva promjena političkog sustava u pogledu predsjedničkih ovlasti, izbora predsjednika i ustavnih ovlasti vezanih za predsjednika".

Josipovićev odgovor na prozivke HDZ-a nije trebalo dugo čekati. Komentirao je i očito neslaganje između Karamarkovih i Šeksovih stavova kada je kancelarski sustav u pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda Karamarko radi protiv stranke pa ga možda isključe", kroz šalu je prokomentirao predsjednik.

"Lijepo je da se HDZ bavi mojim programom. To znači da je izazvao interes. Nisam vidio da se netko bavi programom KolindeGrabarKitarović, što znači da ga nema. Predsjednik ili kancelar Karamarko priča jedno, kandidatkinja drugo, Šeks i Reiner treće. Pa tko tu pije, a tko plaća? Izgleda da su oni razumjeli bit programa, a to je da nema gospodarskog oporavka bez institucionalnih promjena", rekao je još Josipović dodajući da nakon izbora očekuje podršku HDZ-a prilikom izglasavanja ustavnih promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo