opasne napravice / Sakrili smo kameru i provjerili tko djeci prodaje opasnu pirotehniku

Svake godine na desetke djece završi u bolnici zbog ozljeda izazvanih petardama i ostalom pirotehnikom, unatoč zakonu prema kojem se maloljetnicima ne smiju prodavati. Zato smo odlučili provjeriti pridržavaju li se trgovci tog zakona. Sa sobom smo poveli desetogodišnjeg Mirka, sakrili kameru i provjerili tko je djetetu ipak prodao pirotehniku.

18.12.2014.
18:22
VOYO logo

Mirko ima deset godina. Iako se raduje šarenilu blagdanskog razdoblja, bacanje petardi ipak gleda sa sigurne udaljenosti.

No, Mirko je samo za našu skrivenu kameru ipak otišao sam u kupnju petardi. Doduše, u pratnji RTL-ova snimatelja, no prodavači to nisu znali.

Nakon nekoliko očekivanih odbijenica uslijedio je šok!

Iako je dvojila, prodavačica je nakon nekoliko nagovaranja našem desetogodišnjem Mirku ipak prodala petarde i na taj način se dvostruko ogriješila o zakon. Naime, petarde od ove godine prema zakonu pripadaju drugom razredu pirotehničkih sredstava i smiju se prodavati tek od 15. prosinca i to osobama starijim od 18 godina. Mirko je ove petarde kupio 13 dana uoči tog roka. Isto smo ponovili i dan nakon roka.

U ovlaštenim prodavaonicama pirotehničkih sredstava našem Mirku nisu htjeli prodati petarde. Međutim, na drugom kraju grada, na štandu, potpuno drukčija situacija.

I ondje je prodavačica našem Mirku prodala petarde, iako nije ni blizu punoljetnosti. Tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana hrvatske bolnice zaprime dvadesetak ljudi, od kojih velik broj maloljetnika, upravo zbog ozljeda pirotehničkim sredstvima. Neke su ozljede lakše, poput blažih opeklina, ali postoje i one mnogo teže.

''Pacijenti mogu ostati bez praktički gornjih ekstremiteta, očiju, znači gdje mogu biti ozbiljne ozlijede koje ostavljaju ozbiljne posljedice po funkciju znači normalan život bolesnika'', rekao je Rado Žic, plastični, rekonstrukcijski i estetski kirurg.

To su samo neki od groznih primjera. One najgore nećemo ni spominjati. Nakon što su se nagledali ovakvih ozljeda, posve je jasno zašto liječnici pirotehničkim sredstvima nisu nimalo skloni.

''Ja mislim da ljudi nisu svjesni koliko su ta sredstva opasna. Većina ih misli da su to sredstva koja mogu proizvesti neki zvuk, vizualni efekt i tako dalje. a nitko nije svjestan da je to u stvari jedno pirotehničko sredstvo koje ima u sebi eksplozivni materijal koji može uzrokovati ozlijedu'', kaže Žic.

I iz naše najveće tvrtke koja se bavi pirotehnikom upozoravaju korisnike na dvije stvari.

''Sve korisnike pirotehnike treba apelirati da čitaju uputstva koja su na našim artiklima iz razloga što se velik broj ozlijeda događa upravo zbog krivog rukovanja pirotehnikom'', kaže zamjenica direktora pirotrhničke tvrtke Nikolina Koletić.

Svi naši sugovornici apeliraju i na roditelje, a Mirko će vam dati savjet iz vlastita iskustva.

''Mama mi daje instrukcije. Rekla mi je da ako jednom kupim ili upalim petardu, biti ću u kazni kakvu ne mogu zamisliti'', kaže.

A kazna ne bi štetila niti nekim odraslima koji idu toliko daleko da čak i sami rade eksplozivne naprave u kućnoj radinosti. Uz to, petarde se bacaju tijekom cijelog prosinca iako je to dopušteno tek od 27. prosinca do 1. siječnja. A kada su u pitanju djeca, dovoljno je samo prodati im petarde. Time je šteta već učinjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo