opasan presedan / Holivud bruji o povlačenju filmske parodije o korejskom diktatoru!

Kapitulacija Sonya mogla bi dovesti do ucjena hakerskih napada na još više tvrtki, kažu oni.

19.12.2014.
17:50
VOYO logo

Odluka kompanije SonyPictures da otkaže premijeru filma "Intervju" zbog hakerskih napada opasan je presedan koji od tvrtki traži dodatnu zaštitu osjetljivih podataka, upozorili su u petak kompjutorski stručnjaci.

Kapitulacija Sonya mogla bi dovesti do ucjena hakerskih napada na još više tvrtki, kažu oni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem još takvih akcija protiv filmskih studija i drugih ciljeva, jer predugo nisu obraćali pozornost na cyber zaštitu", rekao je JeffreyCarr, izvršni direktor globalne tvrtke za internetsku sigurnost Taia Global.

"Ovo je prvi put da je ucjena tako velikih razmjera uspjela", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Newyorška premijera "Intervjua", komedije Sony Picturesa o ubojstvu sjevernokorejskog predsjednika KimJong-una, otkazana je nakon prijetnji jedne hakerske skupine.

Zbog prijetnji hakera kojima navodno upravlja Pyongyang, Sony je odustao od prikazivanja tog filma koji parodira plan ubojstva sjevernokorejskog čelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hakeri su upozorili ljude da se drže dalje od kinematografa koji su trebali prikazivati film u kojemu glume JamesFranco i SethRogen.

Hakiranje Sony Picturesa krajem studenoga je "teška afera nacionalne sigurnosti" za Sjedinjene Države, ocijenio je glasnogovornik Bijele kuće naglasivši da ga je izveo sofisticirani napadač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o mogućoj upletenosti Sjeverne Koreje, JoshEarnest je rekao da se ne može o tome izjasniti.

Glasnogovornik američke vlade je inzistirao na potrebi "proporcionalnog" odgovora i naglasio da je cilj onih koji vode takva hakiranja da izazovu odgovor Sjedinjenih Država".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film, parodija o fiktivnoj uroti CIA-e da ubije Kim Jong-una, trebao se početi prikazivati na Božić u Sjedinjenim Državama i 11. veljače u Francuskoj.

Odluka Sonya uslijedila je nakon što su ranije najveći američki lanci kinematografa, poput Regala, AMC-a i Carmikea objavili da neće prikazivati spornu komediju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo