ocu stanje kritično / U tijeku buđenje iz kome: Beba iz Zadra i dalje se bori za život

I treći dan traje borba liječnika za život desetomjesečne bebe i njezina oca s prostrijelnim ranama glave nakon stravičnog napada vatrenim oružjem u Zadru. No, dok je stanje oca krajnje kritično, dijete je stabilno i polako ga bude iz umjetne kome.

26.12.2014.
18:41
VOYO logo

I dalje je u životnoj opasnosti, no, nakon što je hitno prebačena iz zadarske u zagrebačku Klaićevu gdje je i operirana, desetomjesečna beba s prostrijelnom ranom glave, pokazuje sve više da je veliki borac.

"Stanje djeteta je stabilno. Napravljeno je kontrolno snimanje magnetskom rezonancom, koje je pokazalo dobar nalaz. Nakon konzilija je zaključeno da dijete ide u postupak buđenja i mi se nadamo da će nastaviti tako jednim dobrim tijekom", rekao nam je doktor MiroslavGjurašin.

Iako je beba još kritično jer ima ozbiljne ozljede mozga, liječnici su optimistični.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o izuzetno ozbiljnim ozljedama, to je ozljeda mozga projektilom i oštećenja su velika i opsežna. Međutim, s obzirom na dob djeteta i sadašnje stanje mi se nadamo da će nastaviti dobar tijek", dodao je. 

No, djetetov otac i dalje je vrlo kritično i prognoze liječnika nisu obećavajuće. Zadobio je najmanje četiri ustrijelne rane kada je na njega, s djetetom u naručju, zapucao 55-godišnjak, već od ranije poznat policiji, s oružjem za koje nije imao dozvolu.

Pucao je po suprugu i djetetu bivše supruge, a potom se sam predao policiji. Nju je od napadača spasio susjed. Sada svakodnevno posjećuje Klaićevu gdje dijete polako bude iz umjetne kome i već pokazuje prve znakove buđenja.

"Ako budu reakcije djeteta dobre, ako dijete bude cirkulacijski stabilno, respiratorno suficijentno, onda će se nastaviti proces buđenja, odnosno, ostavit će se bez lijekova za spavanje i pratit ćemo i dalje reakcije i sam taj tijek za koji očekujemo da će biti dobar", rekla je IvančicaŠkarić, voditeljica jedinice intenzivnog liječenja Klinike za dječje bolesti Zagreb.

O posljedicama ranjavanja rano je govoriti, no, liječnici kažu, bebe mlađe od godinu dana bolje se oporavljaju od ovako teških ozljeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na respiratoru će ostati koliko treba, dok ne razgradi lijekove koje je dobivao proteklih dana da bi bio u jednoj umjetnoj komi, ostat će na respiratoru", dodala je Škarić. 

Cijeli liječnički tim u Klaićevoj, koji se danima bori za život djeteta, još uvijek je na oprezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo