zavladao strah / Terorizam glavna tema nadolazećeg EU summita: 'Teror je pogodio Europu'

Image
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je kako će Europski summit koji će se održati 12. veljače u Bruxellesu biti posvećen borbi protiv terorizma

9.1.2015.
10:09
Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Europski summit predviđen 12. veljače u Bruxellesu bit će posvećen borbi protiv terorizma, nakon krvavog napada na francuski časopis Charlie Hebdo, izjavio je u petak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

"Razgovarao sam s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom u četvrtak navečer i namjeravam iskoristiti sastanak šefova država i vlada 12. veljače za raspravu o odgovoru koji EU može pružiti na izazove" borbe protiv terorizma, izjavio je on po završetku sastanka u Rigi s latvijskom premijerkom Laimdotom Straujumom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teror je pogodio Europu", rekao je Tusk, dva dana nakon napada na Charlie Hebdo u kojem je poginulo 12 osoba.

"Europska unija ne može sve učiniti, ali može doprinijeti jačanju naše sigurnosti", rekao je. On je podsjetio na uvođenje europskog uhidbenog naloga nakon atentata 11. rujna u SAD-u. "Međutim, moramo učiniti više", kazao je predsjednik Europskog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je Europski parlament da ubrza rad na prijedlogu europske direktive 'PNR' "koja bi mogla pomoći u detektiranju putovanja opasnih osoba". Taj projekt europskog registra podataka o putnicima blokira od 2011. Europski parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo