DVOJE UHIĆENIH U BERLINU / Oko 180 terorista spremno za napade u Europi!

Image
Foto: AP

Belgijska policija ubila je dvojicu muškaraca koji su pucali na policajce tijekom jedne od desetak akcija u četvrtak protiv islamističke skupine koja je, kako su rekli državni odvjetnici, pripremala terorističke napade velikih razmjera.

16.1.2015.
9:42
AP
VOYO logo

U Belgiji je završena protuteroristička operacija pokrenuta u četvrtak, izjavio je u petak belgijski ministar vanjskih poslova DidierReynders.

"Operacije na terenu su završene. Sada obrađujemo podatke i razmotrit ćemo trebaju li policija ili pravosuđe poduzeti još neke korake", rekao je Reynders.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belgijska policija ubila je dvojicu muškaraca koji su pucali na policajce tijekom jedne od desetak akcija u četvrtak protiv islamističke skupine koja je, kako su rekli državni odvjetnici, pripremala "terorističke napade velikih razmjera".

O važnosti operacije govori činjenica da su se na izvanrednoj konferenciji za novinare pojavili najviši dužnosnici belgijskog pravosuđa i policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP

Antiteroristička akcija u Belgiji

"Obavljeno je desetak pretresa u Verviersu na istoku zemlje, gdje su ubijena dva džihadista. Policija je također obavila pretrese i na više mjesta u Bruxellesu i njegovu predgrađu", rekao je zamjenik saveznog državnog odvjetnika Eric Van Der Sijpt.

Drugi zamjenik državnog odvjetnika ThierryWerts rekao je da je akcija provedena protiv skupine od desetak ljudi, od kojih su neki bili na ratištu u Siriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su pripremali napad većih razmjera, koji se trebao dogoditi vrlo skoro", rekao je Werts.

Na konferenciji za novinare je rečeno da prema informacijama kojima raspolažu, napad koji se pripremao nema veze s napadima prošli tjedan u Francuskoj, gdje je ukupno ubijeno 17 ljudi, a Van Der Sypt je rekao da je belgijska istraga bila u tijeku prije terorističkog napada 7. siječnja na satirički tjednik Charlie Hebdo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP

Antiteroristička akcija u Belgiji

U Verviersu su teroristi otvorili vatru na policiju koja je uzvratila i ubila dvojicu, a jedan je ranjen. Među policajcima nema ranjenih.

Dvije židovske škole u Antwerpenu i Bruxellesu privremeno su zatvorene, a jedina ortodoksna židovska škola u Nizozemskoj također je zatvorena u petak zbog mjere opreza nakon protuterorističke operacije u Belgiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Terorističke prijetnje dolaze iz 20 terorističkih ćelija u kojima je oko 180 ljudi i one su spremne napasti Francusku, Njemačku, Belgiju i Nizozemsku u bilo kojem trenutku, rekao je izvor iz obavještajne agencijeCNN-u. 

Dva uhićenja u protuterorističkoj operaciji u Berlinu

Njemačka policija uhitila je dvije osobe tijekom protuterorističke operacije u Berlinu u petak rano ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica Turaka u dobi od četrdesetak godina osumnjičeni su za planiranje velikog napada u Siriji, izjavili su odvjetnici i policija, dok su još tri osumnjičenika ispitana nakon čega ih je policija pustila jer nije bilo dovoljno dokaza za njihovo uhićenje, navodi policija.

Također dodaje da nema dokaza da su uhićeni planirali napad u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U operaciju je bilo uključeno 250 časnika i tri komandosa.

Vode se mnoge istrage o borcima koji se vraćaju u Njemačku iz Sirije i bilo je nekoliko uhićenja, a posljednje u četvrtak kada je uhićen Nijemac tunižanskog porijekla osumnjičen da se borio u redovima Islamske države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo