Slavonski Nikola Tesla / Nadareni osječki student zbog svog izuma pred ugovorom života

Slavonija ima svog Nikolu Teslu! Marko Pinjuh iz Osijeka, student je treće godine Elektrotehničkog fakulteta i uskoro odlazi raditi u NASA-u. Detalje ugovora ovaj mladi genijalac obznanit će sutra na konferenciji za novinare, a svoje je uzbuđenje s RTL-om podijelio već danas.

18.1.2015.
19:09
VOYO logo

Uvijek s nekom idejom i skicama. Marko je mladi osječki inovator kojeg je regrutirala NASA.

“Sam moj smiješak vam pokazuje da moje postignuće, rad i trud koji sam radio se možda i ostvario”, rekao nam je osječki innovator Marko Pinjuh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detalje još ne otkriva, no pet godina rada na vakuumskom motoru itekako se isplatilo.

“Ideja nije pala s neba, doista se moralo time baviti dugotrajnim radom i trudom, a sav taj rad i trud svih tih godina je doista i pokazao da se doista nešto i napravilo”, nastavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svoj ‘Jedač plamena’ Marko je na svjetskom sajmu inovacija osvojio srebro. Ovaj oblik vakuumskog motora može se ugraditi u postojeće izvore topline, gdje  energiju štedi za 40 posto.

“Želja mi je bila da se prvenstveno smanji ukupni trošak”, kaže Marko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je zainteresiralo NASA-u koja je u potrazi za tehnologijom kojom bi svoje satelite u svemiru mogla držati 20 godina.

Prvi vakuumski motor izradio je nizozemski inženjer Jan Ridders, no Markova je verzija poboljšana i učinkovitija. Iako ima tek 22 godine, laska mu, kaže, što ga već sad uspoređuju s Nikolom Teslom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je u svoje vrijeme izjavio da mu je samo nebo granica.

Pred Markom je čitav svemir, a za početak, Američka nacionalna svemirska agencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo