I MI BI TO MOGLI OSJETITI / Zbog terorizma rigoroznije kontrole na schengenskim granicama

Zbog terorizma koji je ne samo zakucao, već i dobro zakoračio u Europu, Unija poseže za utvrđivanjem schengenskog bedema. Najavljuje se da će režim prolaska biti mnogo stroži nego dosad, što bi itekako mogli osjetiti hrvatski državljani.

23.1.2015.
19:21
VOYO logo

Kako bi teroristima spriječili kretanje po Europi, granične kontrole bit će puno detaljnije i opsežnije nego dosad, što znači i puno sporije.

"Točno je da postoje određene namjere članica EU koje se s obzirom na opasnost od terorizma zalažu za čvršću kontrolu", izjavio je ministar unutarnjih poslova RankoOstojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što ta čvrstoća donosi, ministar još ne otkriva. "U ovom trenutku to još ne mogu kazati, dijelimo zajedničku politiku s EU", dodao je.

Jednako tajnovita bila je i njegova slovenska kolegica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Intezivno se dogovoramo i usklađujemo oko cjelokupne problematike borbe protiv terorizma. Unutar toga je i pitanje postrožene kontrole na vanjskim schengenskim granicama, ali kao i hrvatski kolega, ne želim prejudicirati ništa prije sljedećeg tjedna i sastanka u Rigi", rekla je ministrica untarnjih poslova Slovenije VesnaGyörkösŽnidar.

Jezivi prizori iz Pariza s početka ovog mjeseca podsjetili su na stravične terorističke napade u Madridu i Londonu, pa zajednička borba protiv ekstremista postaje sve aktualnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakako smo imali posebnu raspravu o terorizmu i suradnja na europskoj razini će se jako intezivirati, a i s nekim državama izvan EU", rekla je ministrica vanjskih poslova VesnaPusić.

Trenutačno se na prijelazima u schengensku zonu skeniraju i pohranjuju samo osobni podaci putnika koji nisu državljani zemalja Unije, a državljane Unije se samo nasumično pregledava. Hoće li ubuduće svi biti jednako tretirani na granici?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sumnjam da će to biti posljedica jer članstvo u Europskoj uniji ipak daje određene povlastice", izjavio je predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost MiroslavTuđman.

Povlastice, ali i obveze. Jer kada Hrvatska postane dio schengenske zone, morat će preuzeti i njezinu viznu i emigrantsku politiku, što donosi veću odgovornost za sprečavanje ilegalnih emigranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo