natječaj još 20-ak dana / Traže se dva nova suca Ustavnog suda, plaća i do 20.000 kn!

Ustavni suci posljednjih su godina, (zbog rušenja vladinih odluka i raspetljavanja dvojbi oko raspisivanja referenduma), pod posebnim povećalom javnosti, a ove ih čeka novi izazov. Za dva ustavna suca - već je raspisan natječaj, a krajem godine osmogodišnji mandati istječu za njih još pet.

24.1.2015.
18:35
VOYO logo

Do ljeta se traže dva nova suca Ustavnog suda. Plaća: od 16 do 20 tisuća kuna. Mandat: osam godina. Opis posla: jamčiti ljudska prava svih građana i nadzirati sudsku, izvršnu i zakonodavnu vlast.

"Trebaju imati autoritet, ugled i iz kojih treba zračiti povjerenje da će biti čuvari ustavnosti", izjavio je VladimirŠeks (HDZ).

Uži izbor bira saborski Odbor za Ustav, a suce konačno Sabor. Taj proces do sada nije prolazio bez kontroverzi i političke trgovine.

"Inzistirat ćemo na stručnosti, integritetu kandidata, na dosadašnjem radu. Nikakve političke trgovine neće biti", poručio je PeđaGrbin, predsjednik Odbora za Ustav.

Ako je i bude bit će otežana jer će suce po novom birati dvije trećine zastupnika. To znači da bi se šefovi SDP-a i HDZ-a - Milanović i Karamarko - prvi put u tri godine morali sastati, a onda čak i dogovoriti.

"Dosta je teško vjerovati, ali ja se iskreno u to nadam jer se ovdje radi o jako ozbiljnoj stvari. Mi doista 4 i pol godine nemamo jednog suca, sada i drugog, a onda onih 5... To bi bila katastrofa za državu da se ovakav dogovor ne uspije postići", dodaje SanjaBarić, Pravni fakultet u Rijeci.

Ustavni sud već godinama radi bez jednog, 13. suca. U lipnju odlazi sudac DavorKrapac, krajem godine njih još petoro uključujući i predsjednicu Jasnu Omejec. Ako se stranke ne uspiju dogovoriti, Ustavni sud sa šest sudaca neće moći donositi odluke.

"Sabor je odgovoran za osiguranje redovitog fnkcioniranja Ustavnog suda, pa tu čak i mislim otežanog, ali bez 7 sudaca Ustavni sud nikada, nikada ne bi smio ostati i to je velika zadaća parlamenta u ovom budućem razdoblju da to osigura", izjavila je JasnaOmejec, predsjednica Ustavnog suda.

Najizgledniji kandidat za novog ustavnog suca je MladenBajić. Bivši glavni državni odvjetnik posljednjih 15 godina imao je potporu i lijevih i desnih. O slanju kandidature razmišlja i profesorica Barić.

"To je svakako jedna kruna karijere, jedna zanimljiva opcija...", smatra Barić.

Natječaj traje još 20-tak dana, a do sada nije stigla niti jedna prijava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo