nema popuštanja terorizmu / Osude ISIS-a sa svih strana: Japanski premijer zanijemio od šoka

Image

Japanski premijer Shinzo Abe pozvao je u subotu na trenutačno puštanje na slobodu japanskog novinara Kenjija Gota kojeg je otela Islamska država (IS), nakon objavljivanja videosnimke na kojoj se tvrdi da je drugi japanski zarobljenik pogubljen.

25.1.2015.
9:36
VOYO logo

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je u nedjelju da je očito ubojstvo japanskog taoca kojeg su zarobili militanti Islamske države 'sramotno i nedopustivo', te ponovno pozvao na oslobađanje japanskog novinara kojeg također drže kao taoca.

Premijer navodno nije mogao progovoriti od šoka kad je pogledao snimku ISIL-a na kojoj drugi taoc Kenji Goto drži fotografiju mrtvog sunarodnjaka. Abe je također rekao da Japan neće popustiti terorizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je izjavio za javnu televiziju NHK nakon pojave videa o ubojstvu Japanca Haruna Yukawe.Pojavila se i audio snimka u kojoj drugi zarobljenik, novinar Kenji Goto, govori da bi njegov život mogao biti spašen u zamjenu za oslobađanje žene po imenu Sajida al-Rishawi koju drže jordanske vlasti.

Obama izrazio sućut Japanu zbog ubojstva taoca

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je sućut japanskom premijeru Shinzu Abeu i japanskom narodu u nedjelju zbog ubojstva japanskog taoca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obama je nazvao Abea iz New Delhija gdje je doputovao u trodnevni posjet, priopćila je Bijela kuća.

Američki predsjednik je u telefonskom razgovoru s japanskim premijerom osudio ubojstvo Haruna Yakawe i rekao je da je SAD uz Japan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi stojimo rame uz rame s našim saveznikom Japanom i pozdravljamo njegovu predanost miru i razvitku u regiji daleko od njegovih obala. Radit ćemo zajedno kako bi počinitelje tih ubojstva izveli pred lice pravde i nastavit ćemo poduzimati odlučnu akciju kako bi oslabili i u konačnici porazili Islamsku državu", kazao je.

Obama je također pozvao na oslobađanje drugog japanskog taoca Kenjia Gota zajedno s ostalim taocima koje drži Islamska država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japan, Velika Britanija i SAD u subotu su osudili smaknuće te pozvali na trenutačno puštanje na slobodu japanskog novinara Gota.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo