TISUĆE NA ULICAMA / Protuislamski prosvjed u Dresdenu: 'Pošteni ljudi, pobunite se napokon!'

Image
Foto: AP

"Za suverenu državu", "Pošteni ljudi, pobunite se napokon!" i "Hvala Pegida" neki su od natpisa koje su nosili sudionici 13. skupa "Europskih domoljuba protiv islamizacije Zapada."

25.1.2015.
17:55
AP
VOYO logo

DRESDEN - Oko 17.000 pristaša protuislamskog pokreta Pegide okupilo se u nedjelju poslijepodne u Dresdenu na istoku Njemačke, na prvom skupu pokreta Pegide od prijetnji napadom na njezina čelnika i njegove ostavke.

Uspostavljena 20. listopada prošle godine u tom konzervativnom gradu bivše Istočne Njemačke, Pegida se okuplja svakog ponedjeljka navečer po uzoru na spontane pokrete koji su prethodili padu Berlinskog zida 1989., a 12. siječnja okupila je rekordnih 25.000 ljudi. Raširila se po većini velikih njemačkih gradova, no u njemačkoj javnosti izaziva velike kritike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlog ponedjeljka skup joj je zabranjen zbog opasnosti od napada na njezina čelnika LutzaBachmanna. Dva dana poslije on je podnio ostavku zbog objave fotografije na kojoj oponaša Hitlera i vrijeđanja izbjeglica. Zamijenila ga je KathrinOertel (37).

"Mi nismo protiv muslimana koji žele raditi u Njemačkoj, nismo neonacisti. Ali oni koji žele živjeti u Njemačkoj (...) moraju se prilagoditi stvarnosti u zemlji", rekla je GabrieleSchoenherr (57).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izrazio je u nedjelju zabrinutost zbog štetnog utjecaja tog pokreta na sliku Njemačke u inozemstvu i odbacio mogućnost dijaloga s njegovim vodstvom.

"Poput svakog političara, razgovaram s ljudima koji su razočarani, koji imaju brige i osjećaju se diskriminiranima, ali ne želim razgovarati sa samozvanim vođama", rekao je za Bild.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike