i planinarku s učke / Dvije akcije: HGSS spasio oca i dijete od smrzavanja

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/ILUSTRACIJA

Hrvatska gorska služba spašavanja spasila je ovu nedjelju oca i dijete na Platku te oboljelu planinarku s Učke.

28.1.2015.
8:45
Dusko Jaramaz/PIXSELL/ILUSTRACIJA
VOYO logo

Protekli vikend za HGSS Stanicu Rijeka protekao je u znaku dvije istovremene akcije spašavanja.

Naime, muškarac je s djetetom zapeo u snijegu u automobilu na cesti Platak-Jelenje. Nakon što nije uspio osloboditi auto, krenuo je pješice prema Platku. No, iznimno nepogodni hladni vremenski uvjeti, praćeni jakim vjetrom ubrzo su uzeli danak te je započelo pothlađivanje osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac je toga vrlo brzo postao svjestan i koristeći mobitel pozvao pomoć. U navedeno vrijeme na Platku se nalazila ekipa članova HGSS koji su odmah preusmjereni na hitan transport. Koristeći motorne saonice probili su se kroz snijeg te došli do oca s djetetom. Nakon toga su ih vrlo brzo prebacili na Platak gdje su utopljeni.

Istovremeno, zatražena je i pomoć u spuštanju teško oboljele planinarke s Učke. Jedan član je, s obzirom na blizinu, odmah priskočio u pomoć dok je istovremeno i tim spašavatelja krenuo s opremom kako bi oboljelu planinarku transportirao do kola hitne pomoći. Kako je grupa planinara odlučila samostalno započeti transport, akcija je ubrzana te je planinarka predana hitnoj pomoći prije nego li je tim iz Rijeke došao na mjesto događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo