INAUGURACIJA BEZ šefa srbije / Nikolić će odbiti Kolindin poziv: 'Srbija neće stalno popuštati'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

'Kada bude stigao poziv, predsjednik Nikolić će još jednom razmisliti o tome hoće li biti na inauguraciji. U svakom slučaju, više neće biti praksa da Srbija stalno popušta', rekla je Nikolićeva savjetnica za medije.

28.1.2015.
16:26
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

BEOGRAD - Srpski predsjednik TomislavNikolić neće nazočiti inauguraciji nove hrvatske predsjednice KolindeGrabarKitarović, a 15. veljače poslat će u Zagreb svog izaslanika, savjetnika za vanjsku politiku IvanaMrkića, tvrdi u srijedu beogradski tisak.

Kako pišu "Večernje novosti", s obzirom na nedavne izjave Grabar Kitarović, "koja je Vojvodinu proglasila državom i Srbe u Hrvatskoj Hrvatima, te i na činjenicu da je inauguracija zakazana za Sretenje, 15.veljače, kad je i Dan državnosti Srbije, male su šanse da Nikolić promijeni odluku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovom listu to je potvrdila i Nikolićeva savjetnica za medije StanislavaPakStanković, ocijenivši kako su "veće šanse" da Nikolić ne nazoči inauguraciji hrvatske kolegice.

"Kada bude stigao poziv, predsjednik Nikolić će još jednom razmisliti o tome hoće li biti na inauguraciji. U svakom slučaju, više neće biti praksa da Srbija stalno popušta", rekla je Pak Stanković i naglasila kako to "ne mijenja želju Srbije da surađuje sa svim državama u regiji", pišu "Večernje novosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom donošenja definitivne odluke o putu u Zagreb bit će uzeta u obzir i eventualna preporuka srpske vlade, ako se, kako navodi ovaj list, vlada uopće bude i oglašavala o ovom pitanju.

Beogradski mediji prenijeli su danas da je iz ureda hrvatskog predsjednika svima poslana diplomatska nota istog sadržaja, bez navođenja imena, te da to znači poziv najviše rangiranom dužnosniku ili visokom ugledniku. Prenosi se i izjava glasnogovornice hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova DanijeleBarišić da diplomatska nota sadrži općenite informacije o ceremoniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koga će svaka zemlja delegirati da je predstavlja na inauguraciji, ovisi o njoj samoj", rekla je Barišić agenciji Beta, upitana o tome je li na inauguraciju pozvan srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić.

Popis inozemnih dužnosnika koji će sudjelovati na svečanosti u Zagrebu 15. veljače trebao bi biti poznat oko 5. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Večernje novosti" navode da poziv s Pantovčaka uključuje i kosovsku predsjednicu AtifeteJahjagu te podsjeća kako na Josipovićevoj inauguraciji prije pet godina nije bilo predstavnika Srbije, jer su bili pozvani i gosti iz Prištine.

"Također, na Nikolićevu inauguraciju nije došao tadašnji hrvatski predsjednik (Ivo) Josipović", pišu "Večernje novosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

List podsjeća i da je inauguracija Kolinde Grabar Kitarović bila planirana za 18. veljače, ali je datum promijenjen zbog toga što je američki predsjednik BarackObama za taj dan najavio veliki summit o borbi protiv ekstremizma, što bi spriječilo veći broj šefova država ili vlada da toga dana dođu u Zagreb.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo