neodrživ mirovinski sustav / 'Današnji mladi bit će osuđeni na siromaštvo u starosti'

Image
Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Budući da dobar dio mladih radi u atipičnim i prekarnim oblicima radnih odnosa, te se često nalazi u razdobljima dugotrajne nezaposlenosti, osuđeni su na niske mirovine i siromaštvo u starosti, upozoravaju iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske

25.2.2015.
11:47
Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL
VOYO logo

Povodom jučerašnjih izjava ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, u kojima hvali održivost hrvatskog mirovinskog sustava, te kao dugoročno rješenje najavljuje povećanje izdvajanja u drugi mirovinski stup, Savez samostalnih sindikata Hrvatske podsjeća da se, kao i sve ostale sindikalne središnjice, prilikom rasprave o novim mirovinskim zakonima krajem 2013., suprotstavio bilo kakvom jačanju drugog stupa, a posebno takvom kojem ne bi prethodila duboka analiza i široka rasprava o posljedicama njegovog uvođenja.

"Nasuprot tvrdnjama ministra, istina je da drugi stup ne može riješiti temeljne probleme mirovinskog sustava RH, te da je preusmjeravanje jedne četvrtine doprinosa u drugi stup upravo jedan od glavnih razloga njegove trenutne fiskalne neodrživosti (zbog čega si takvu mjeru nisu mogle priuštiti ni države znatno bogatije od Hrvatske). Neovisno o rezultatima poslovanja mirovinskih fondova, činjenica je da individualna kapitalizirana štednja sama po sebi ne može riješiti problem nepovoljnog omjera osiguranika i korisnika mirovina, odnosno demografskog starenja stanovništva", upozoravaju iz SSSH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako su nedavne izmjene Zakona o obaveznom mirovinskom osiguranju sadržavale određeni broj pozitivnih koraka, nisu donijele rješenje temeljnih problema sustava, a posebno u pogledu osiguravanja sigurnih i adekvatnih mirovina za današnje mlade radnike. Budući da dobar dio mladih radi u atipičnim i prekarnim oblicima radnih odnosa, te se često nalazi u razdobljima dugotrajne nezaposlenosti, uslijed čega su u neodgovarajućoj mjeri pokriveni sustavom mirovinskog osiguranja, jačanje vezivanja mirovina uz uplaćene doprinose (a to je izravna posljedica jačanja drugog stupa) osudit će ih na niske mirovine i siromaštvo u starosti", dodaju.

Također su upozorili da je model mirovinske štednje u drugom stupu kakav je uvela Hrvatska u suprotnosti s europskim socijalnim modelom i mirovinskim sustavima starih članica EU. Uz to, sadašnji je trend u novim članicama koje su ovakav model uvele upravo suprotan – većina tih zemalja teži smanjivanju ili zamrzavanju uplata u drugi stup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dugoročno rješenje održivosti i adevatnosti hrvatskog mirovinskog sustava moguće je ostvariti jedino povećanjem stope zaposlenosti, rastom plaća i eliminacijom rada na crno, te ponovnim jačanjem prvog mirovinskog stupa i pronalaženjem novih modela financiranja javnog sustava mirovina", zaključili su iz Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo