učenje o pravilnoj prehrani / Borba protiv pretilosti školaraca: Zagreb počeo s prevencijom!

Više od 26 posto djece školske dobi u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu, a 11 posto ih je pretilo. Kako ovi zabrinjavajući statistički podaci ne bi bili još veći u osam zagrebačkih osnovnih škola pokrenut je preventivni program Petica-igrom do zdravlja, gdje učenici drugih razreda kroz igru uče o važnosti pravilne prehrane i tjelovježbe.

26.2.2015.
18:53
VOYO logo

Novi program prevencije pretilosti djece školske dobi pod nazivom 'Petica - igrom do zdravlja' počeo se provoditi u zagrebačkim školama. 

Učenici iz zagrebačkih Dugava dobro znaju koliko je važna tjelovježba, a uz igru, uče i o pravilnoj prehrani.

"Naučila sam da se trebamo zdravo hraniti, da ne preskačemo zajutrak", rekla je učenica OŠ u Dugavama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program se provodi u osam zagrebačkih osnovnih škola tijekom deset školskih sati, a u njemu sudjeluju i studenti nutricionizma i kineziologije.

"Svaki dan izvještavaju gdje su bili u Zdravigradu, što su zdravo pojeli, zaista se trude popraviti svoje prehrambene navike", rekla je učiteljica Jasminka Šišušić.

U Hrvatskoj više od 26 posto djece školske dobi ima prekomjernu težinu, 11 posto ih je pretilo, a tek 56 posto dan počinje doručkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno je da djeca često imaju pogrešne prehrambene navike, često imaju prekomjerni unos energije, neredovitu i jednoličnu prehranu", Darija Vranešić Bender, znanstvena koordinatorica programa.

Ako se na vrijeme ne isprave, loše navike vode u bolest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo da se radi o šećernoj bolesti, bilo da se radi o koronarnoj bolestim, cerviovaskularnoj ili nekim drugim kasnijim tijekom života', predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić. 

Zato osnovnoškolski mališani ne trebaju strahovati, jer su naučili da su pravilna prehrana i tjelesna aktivnost siguran korak do zdravijeg i sretnijeg života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo