EKSKLUZIVNO ZA RTL DANAS / Autor ekonomskog programa HDZ-a: 'Reforme bi mogle trajati desetljećima'

'Kriza koja je zahvatila južnu Europu je očigledno zahvatila i Hrvatsku. Nezaposlenost je vrlo visoka. Ukupna stopa nezaposlenosti od 17 posto je treća najviša u eurozoni nakon Grčke i Španjolske', kaže Hans-Werner Sinn

1.3.2015.
18:48
VOYO logo

Autor ekonomskog programa HDZ-a predsjednik Instituta IFO Hans-Werner Sinn je u ekskluzivnom intervjuu za RTL Danas progovorio o problemima hrvatskog gospodarstva.

U kakvom je stanju hrvatsko gospodarstvo danas?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije u dobrom. Kriza koja je zahvatila južnu Europu je očigledno zahvatila i Hrvatsku. Nezaposlenost je vrlo visoka. Ukupna stopa nezaposlenosti od 17 posto je treća najviša u eurozoni nakon Grčke i Španjolske. Skoro polovina mladih koja ne pohada školu je nezaposlena".

Kako je do toga došlo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska iza sebe ima težak put iz komunizma. Još ne posjeduje strukture tržišnog natjecanja koji su dio tržišnog gospodarstva. Postojao je jedan djelomično povoljan razvoj. Država je bila ovisna o inozemnim kreditima, vanjski dug je snažno rastao u odnosu na BDP. To je slično kao i u drugim zemljama eurozone koje se nalaze u krizi. Hrvatska je imala stabilan tečaj, kao da je euro već uveden. Sad se nalazi u teškoj situaciji, jer su cijene visoke, prerađivačka industrija nije konkurentna, poljoprivreda je u poteškoćama. Dakle, cjelokupna situacija nije dobra".

Institut IFO surađuje s HDZ-om. Koje će biti Vaše preporuke? Kako poboljšati hrvatsko gospodarstvo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O preporukama još ne mogu govoriti. Radimo na projektu, došli smo do sredine. Bilo bi prerano govoriti o preporukama. Bit će to sigurno preporuke za strukturna poboljšanja hrvatskog gospodarstva, jačanje konkurentnosti industrije, privlačenje inozemnih ulaganja - jer izravna ulaganja su hitno potrebna - te povećanje fleksibilnosti tržišta rada".

Kako se to radi? Što bi danas trebalo učiniti u Hrvatskoj da se to sve postigne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što sam rekao, ne mogu još govoriti o rezultatima, jer ih još nemam. Ali pogledajte što je Njemačka učinila prije 10 godina. Proveli smo, primjerice, reformu tržišta rada, koja je uvela aktivirajuću socijalnu politiku. Dok je prije toga država dodjeljivala novac pod uvjetom da ne sudjelujete na tržištu rada, sad je davala više novca za sudjelovanje u njemu. Na taj je način tržište rada postalo fleksibilnije, nastalo je pravo čudo. Reforme su bile djelomično teške, ali stopa nezaposlenosti se prepolovila, dok je u čitavoj eurozoni rasla. Moguće je provesti reforme koje donose veću zaposlenost i blagostanje".

Ne želite puno reći o preporukama, ali mislite li da će ih HDZ poslušati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno će poslušati, jer imamo kao zadatak projekt za koji je Institut plaćen. Okupili smo niz dobrih znanstvenika s puno iskustva koji rade na njemu".

Što će se dogoditi ako zbog izbora krajem godine HDZ odluči da su reforme prejake ili prestroge te poželi provesti samo polovinu? Što biste rekli u tom slučaju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je samo o prijedlozima. Oni su neovisni o strankama, jer bi ih trebala uzeti u obzir i opozicija. Imamo iskustva drugih zemalja koje su provele reforme. Treba provjeriti što je od toga provedivo u Hrvatskoj, a to ne ovisi o vladajućoj stranci".

Pratite li rad aktualne Vlade? Rade li svoj posao dobro ili loše?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, sigurno neću kritizirati Vladu. Nije moj zadatak miješati se u hrvatsku politiku".

Vi ćete dati preporuke, HDZ će vas možda poslušati ili ne. Poslušaju li vas, kad možemo očekivati rezultate?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Strukturne reforme nikad ne djeluju odmah, za to uvijek treba nekoliko godina. Uzmimo primerice  reforme u Njemačkoj početkom prošlog desetljeća. Donesene su 2003., provedene su prvi put 2004., vidljive su bile 2007. a tek 2010. smo osjetili jače, značajne efekte. Potrebno je pola desetljeća dok strukturne reforme djeluju. Nešto malo možda i prije, ali ne od danas na sutra. Uvijek se može provesti politika kojom se u ovom trenutku nešto malo pokreće. Država se može, naprimjer, zadužiti, kako bi pokrenula potražnju za proizvodima iz privatnog sektora za koje nema kupaca u svijetu, ali to ne doprinosi poboljšanju gospodarstva", zaključio je Hans-Werner Sinn.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo