vlada ima još aduta / Ministrica Opačić daje još 24 milijuna kuna za siromašne

U izbornoj godini Vlada ima još aduta. Odjednom se pronašao novac za prehranu gladne školske djece i socijalne samoposluge.

2.3.2015.
18:51
VOYO logo

Koliko djece u Hrvatskoj danas nije pojelo nijedan konkretan obrok? Na tisuće, jer u gotovo svakoj školi u zemlji ima onih koja nemaju novca za školsku užinu.

U osnovnoj školi Darda u Baranji jede 350 učenika - 155 besplatno jer primaju socijalnu pomoć. No problem su oni koji ne primaju pomoć, a nemaju novca. Sada će im pomoći Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako izgleda novi Vladin plan za siromašne? Rapisuju natječaj za 24 milijuna kuna na koji će se javiti nevladine udruge koje će onda pomagati na terenu. Nadaju se upravo na području Slavonije i Baranje i Banovine, gdje problema ima najviše.

"Moći će se naplaćivati ili prehrana u školi za djecu ili će se moći kupovati određena oprema ili hrana ili da se kupe lijekovi", izjavila je ministrica socijalne politike MilankaOpačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novost je u tome da bi pomoć dobivali građani koji nisu u sustavu socijalne skrbi.

"Mi imamo projekte kontinuirano tri godine, to nema veze s izbornom godinom", rekla je Opačić na kritike da uoči izbora Vlada skuplja bodove na siromašnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što se druge Vladine mjere za siromašne tiče - otpisa dugova - dosad je odobren za 972 građana, 1.750 je u proceduri, a 20.000 je u Fini tražilo pregled duga.

Ide li, kao što se građani žale, cijela procedura presporo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da ne, ide nekim pristojnim ritmom. To nije jednostavna procedura, smanjili smo ju na samo dva papira, ali da građani moraju otići do svakog vjerovnika i tražiti otpis duga", rekla je ministrica.

Projekt energetske solidarnosti, prema kojem će siromašnima pomagati plaćati struju, kažu, jesu dogovarali, ali detalje zasad ne žele otkriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo

Još iz rubrike