problemi diljem dalmacije / Zbog orkanske bure u Splitu se nasukala tri teretna broda

S obzirom da je za danas najavljena prva marčana hladna bura orkanske jakosti, DHMZ je izdao crveni, najveći stupanj upozorenja, upravo za vjetar

5.3.2015.
18:00
VOYO logo

Olujno nevrijeme zahvatilo je danas veći dio zemlje. Daleko najgore stanje je u priobalnom području gdje orkanska bura lomi sve pred sobom. Najjači udari bure zabilježeni su u Prizni 216 km/h, dok je u Jasenicama iznosila 209 km/h.

Kako doznajemo, u Makarskoj su zabilježeni udari bure od 130 km/h. Na Trgovačko-transportnom terminalu Split urušio se dio krova tvrtke Dalmed, dok je na području Gornje Podstrane u prekidu opskrba električne energije!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Podstrani su interventne ekipe uklanjale električni stup jer se slomio.

Poslijepodne su se na sjevernoj strani Park-šume Marjana kod plaže Prve vode nasukala dva teretna broda te još jedan u moru kod Slatina na Čiovu, potvrdio je za Hinu lučki kapetan Davor Vidan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je kako su se dva teretna broda, "Krka" i "Orebić" u vlasništvu Splitske plovidbe, koji su godinama bili vezani u Svetom Kaji, nasukali kod plaže Prve vode na Marjanu.

"Remorker Brodospasa pokušao je odsukati i treći teretni brod 'Vranjic', koji je plutao put Slatina na Čiovu, no nije ga uspio spasiti pa se na kraju odustalo od akcije", rekao je Vidan, dodajući kako se nadaju da će sutra biti bolje vrijeme pa će ga početi odsukavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor: Agencija: PXL Standard News

Na zadarskom području su vatrogasci intervenirali dva puta. Pola sata iza ponoći dojavljeno je kako je palo stablo u Kožinu, dok je u 7 sati zaprimljena dojava da je palo stablo u Biogradu. Stabla su uklonili vatrogasci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog orkanske bure u četvrtak ujutro zatvoren je za promet Paški most, u gradu Pagu bura je okrenula parkirani automobil kod crkve sv. Jurja i u more je pobacala plastične eko kontjenere, a oko 9,30 sati nestalo je električne energije.

RTL-ova reporterka javlja kako se na brzoj cesti Solin-Klis uslijed orkanskog vjetra prevrnulo teretno vozilo! Ozlijeđena je jedna osoba koja je prevezena u bolnicu. Spomenuta brza cesta sada je zatvorena za teretna vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamion šleper bura je prevrnula na Grobničkom polju kod mjesta Jezero.

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Bura prevrnula tegljač

Novi list piše kako je vjetar dignuo krov zgrade Osnovne škole Jelenje-Dražice u riječkim Dražicama, a da su sva djeca evakuirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Vjetar u Rijeci

U Dubrovniku je obilna kiša oborila rekord postavljen 2010. godine. Naime, od sinoć u 20 sati do danas u 13 sati palo je 187 litara kiše po četvornom metru. Dosadašnji rekord iznosio je 161 litru po četvornom metru.

Doznajemo kako su u Jasenicama izmjereni udari bure od 200 km/h. Slična je situacija i na Paškom i Krčkom mostu, a najjači udari bure očekuju se večeras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bura u ovim trenucima puše otprilike do Pelješca, ostatak obale pod dominacijom je olujnog juga, no ne još zadugo. Vjetar će do kraja dana, kako će se pomicati centar sekundarne ciklone, još jačati tako da će promet do daljnjeg ostati paraliziran", kaže meteorologinja RTL-a TeaBlažević.

Orkanska bura na brodici iz Korčule (snimio Davor Poljanić)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olujna bura u Korčuli (snimio Ivan Grbin)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orkanska bura zatvorila autoceste

U priobalju puše orkanska bura, brojne su ceste zatvorene za sve skupine vozila, javlja HAK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Hrvatskom primorju te obrnuto. Zimski su uvjeti i na dionici autoceste A1 Šestanovac-Ravča.

Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme, poručuju iz HAK-a.

Kako je jutros bilo u Splitu pogledajte u videu

Tekst se nastavlja ispod oglasa



Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući dionicu autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 1, staru cestu kroz Gorski kotar (DC3) Kikovica-Zdihovo i dionicu državne ceste DC1 Vaganac-Gračac-Knin. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog orkanske bure za sav promet zatvoreni su:

  • autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje
  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica
  • autocesta A7 između čvorova Draga i Šmrika
  • državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54)
  • Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene
  • Krčki most
  • Paški most
  • državna cesta Dobroselo-Mazin (DC218)

U prekidu su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • trajektne linije: Brestova-Porozina, Valbiska-Merag, Valbiska-Lopar, Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Biograd-Tkon, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik, Split-Vela Luka
  • katamaranske linije: Žirje-Kaprije-Šibenik, Rogač-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split, Novalja-Rab-Rijeka, Ist-Molat-Zadar, Zadar-Silba-Olib-Premuda
  • brodske linije: Trogir-Drvenik Veli-Drvenik Mali i Mali Lošinj-Unije-Susak

Izdano crveno upozorenje!

Danas će u većini zemlje prevladavati oblačno, vjetrovito i hladno. U Dalmaciji se očekuje obilnija kiša, a u gorskim krajevima snijeg.

U Slavoniji te u unutrašnjosti Dalmacije oborine na granici kiše i snijega, a više suha vremena na sjeverozapadu te na sjevernom Jadranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan sjeveroistočnjak, a na većem dijelu Jadrana jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, a još na krajnjem jugu jako jugo.

Temperatura u unutrašnjosti od 0 do 6, na Jadranu od 6 na sjeveru do 14 Celzijevih stupnjeva na jugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da nas danas očekuje prva marčana hladna bura orkanske jakosti, DHMZ je izdao crveni, najveći stupanj upozorenja, upravo za vjetar.

Očekujemo udare oko 200 km/h koji će u kombinaciji sa snijegom stvarati velike probleme u prometu. Vozačima preporučamo, ukoliko nije nužno, da ne put niti ne kreću!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo