birokratska džungla / Gdje je zapeo oprost dugova najugroženijima?

U posljednjih mjesec dana, od 60 tisuća građana, dugovi su otpisani tek njih nešto više od 2.600. Gdje zapinje i na što nailaze dužnici s naizgled čistim papirima, doznajte u prilogu!

8.3.2015.
18:54
VOYO logo

Vladin projekt otpisa dugova mnogima ipak neće donijeti obećani 'novi početak'.  Mićo Lacić iz iz Beketinaca kod Osijeka u blokadi je 1.079 dana i dužan je oko 12.000 kuna. Iako se isprva razveselio mogućnosti novog početka, probijajući se kroz birokratsku džunglu doznao je kako ipak pravo na oprost nema.

Naime, službenica osječke Fine rekla mu je da ispunjava uvjete, no nije joj radilo računalo, pa ga je poslala kolegici. Ona pak ga je uputila k trećoj kolegici, koja mu je priopćila da pravo na otpis dugova ipak nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve je kriva ovrha iz listopada 2013. godine, kad je Mići na račun sjela jednokratna pomoć Ministarstva branitelja za lijekove. Iako je zakon takav prihod formalno zaštitio, banka ga je mogla uzeti jer Mićo nije stigao otvoriti zaštićeni račun. Ležao je u bolnici zbog trećeg infarkta.

Zbog te ovrhe, Mićo sad nema pravo na oprost dugova, a objašnjenje iz Fine stiglo je tek na naš upit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin Lazić nažalost nema uvjeta za pristup otpisu duga, jer na dan 30. rujna 2014. godine, nije imao niti jednu nenaplaćenu ovrhu koja bi bila evidentirana u razdoblju duljem od 360 dana“, priopćili su.

Iako mu je Fina izdala potvrdu da je u neprekidnoj blokadi dulje od potrebnih 360 dana, pokazalo se da to nije dovoljno. Nije pomoglo ni pismo ministrici Milanki Opačić u čijem su uredu pobrkali gradove, pa su ga umjesto u Osijek, poslali u Centar za socijalnu skrb u Sisku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to ne čudi Udrugu blokiranih koja kaže kako oprost dugova ne funkcionira jer ga kroji politika, a ne struka.

"Dobar pokušaj možda u početku, koji je i slutio na nešto dobro, pretvara se u totalno suštu suprotnost", izjavio je Miroslav Mikuš iz Udruge blokirani Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 60.000 najugroženijih građana, otpis dugova dosad je riješen tek manjem dijelu. Ovom bivšem branitelju ostaju dugovi i 1.280 kuna socijalne pomoći od koje 700 kuna daje za lijekove. No, zato je iz Fine, preko RTL-a, bar dobio ispriku.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo