SJEDNICA U SABORU / Bez netrepeljivosti: i predsjednica i premijer zadovoljni svojim prvim sastankom

Datum i mjesto sjednice je predložio premijer jer se isprve nikako nisu mogli dogovoriti za lokaciju sastanka

12.3.2015.
14:42
VOYO logo

U Hrvatskome saboru je u četvrtak održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), na kojoj su se prvi puta sastali predsjednica KolindaGrabar-Kitarović i premijer ZoranMilanović, a na dnevnom redu sjednice je usvajanje smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih agencija u 2015. te rasprava o Strategiji nacionalne sigurnosti 2015.-2024.

Datum održavanja sjednice VNS-a i svojevrsni "neutralni teren" na kojem je održana, dogovoren je između Pantovčaka i Banskih dvora prije tjedan dana, a nakon odbijanja premijera da se s predsjednicom sastane u njenom uredu na Pantovčaku, te međusobne komunikacije pismima u kojoj je Grabar Kitarović predložila Milanoviću da podnese ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Atmosfera je bila baš dobra. Čuli ste da smo usvojili smjernice, Vlada, čiji je to posao, pristupit će izradi strategije nacionalne sigurnosti. Dobro je, bit će još bolje", kazao je premijer ZoranMilanović nakon sastanaka s Kolindom Grabar-Kitarović.

"Predsjednica kaže da je ruka ispružena, što je s druge strane Markovog trga – isto. Vlada vodi vanjsku i unutarnju politiku te ima najveću odgovornost. Moj poziv za sjednicu Vlade stoji, moramo biti konkretniji s konkretnijim prijedlozima i konkretnijim proračunskim učincima jer to su jako ozbiljne stvare. Ali za ozbiljan razgovor sam otvoren jako, i s predsjednicom, ali i svima drugima. Volio bih da i u Saboru imamo aktivnu oporbu, konstruktivnu, koja će predlagati prijedloge i ideje kojih nažalost nema", poručio je.

'Nisam gazda ni u Vladi, a kamoli u Saboru - nisu bitni mediji, bitan je sadržaj'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Upitan zašto nije bilo dozvoljeno snimanje i je li to on osobno tražio, premijer je odgovorio da ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam gazda ni u Vladi, a kamoli u Saboru, ali to je nebitno. Znam da ni zadnji puta kad smo bili u vili Wiess nije bilo medija. Bitan je sadržaj. Na kraju dobijete izjave od nas, a smjernice su djelomično javne, djelomično tajne i ipak je karakter tog sastanka malo diskretniji. Iskreno govoreći ne znam, nij ni bitno na kraju krajeva, foto prilika imate i sad", objasnio se premijer te dodao kako nije bio protiv novinarskih ekipa jer nije na njemu da o tome odlučuje.

Kada su ga novinari pitali je li moguća buduća bolja suradnja Banskih dvora i Pantovčaka, Milanović je odgovorio kako je to područje zajedničke odgovornosti i kako se ne možete ići na preglasavanje jer to nema smisla.

"To nije u naravi takve suradnje. Na kraju će ipak Sabor sam ili na prijedlog vlade donijeti neku odluku, ali nema smisla da se predsjendika tu istiskuje, to je nezdravo. Upravo ovo je područje, ja sam na kraju inicirao ovaj sastanak. To je nešto gdje moramo sjesti i zajedno dogovoriti neke stvari. Bilo je detalja kako da za sljedeće izvješće bude bolje i detaljnije, ali već ove smjernice su u smislu koordinacije bolje od prošlogodišnjih. Suradnja da, vlada na kraju snosi najveću odgovornost, a predsjednica može pomoći", kazao je.

"Nije bilo tehničkog izlglasavanja smjernica, razgovarali smo, nije bilo ruka gore. Razgovor na temelju materijala koji su se pripremali i koji nisu usvojeni ranije. Josipović i ja smo rekli da to nema smisla usvojiti pred izbore i da to treba napraviti novi predsjednik. Smjernice se pripremaju kroz koordinaciju i usvajaju se na VNS-u, u pravilu konsenzusom jer je bitno da tu nema spora oko ničega i da se slažemo oko skoro svakog detalja. Logika je bila ta da se u tijeku predsjedničkih izbora novog ili starog predsjednika ne dovodi pred svršen čin. Zato smo kasnili nekoliko mjeseci. Ne bi bilo korektno donijeti smjernice u situaciji kad ne znaš tko će biti predsjednik", izjavio je premijer.

Je li bilo govora o ičemu drugome - to nije želio reći. "To vam ne smijem reći jer su to teme koje su malo šireg spektra, a tiču se nacionalne sigurnosti i obrane. Pod točkom razno razgovarate o stvarima koje su bitne. Ta komunikacija nikada ne smije prestati. S bivšim predsjednikom sam razgovarao svaki tjedan. To ne moraju biti veliki razgovori, ali ta vrsta koordinacije u onome gdje trebamo surađivati i gdje treba postojati konsenzus. Da znamo kada odemo u bih predsjednica konstatira i pohvali inicijativu za BiH, njemačko-francusku, koja je zapravo hrvatska inicijativa, to je Vladina inicijativa, moja inicijativa, inicijativa Vesne Pusić", kazao je za kraj.

'Nemam nikakvih primjedbi, zadovoljna sam onime što sam čula'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U isto vrijeme, i hrvatska predsjednica KolindaGrabar-Kitarović dala je svoj osvrt na svoj prvi sastanak s premijerom.

"Zaključili smo prvu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost u 2015. godini, usvojili smo smjernice za rad sigurnosno-obavještajanih agencija za 2015. i Vlada je dobila zaduženje da izradi novu strategiju nacionalne sigurnosti, raspravili smo i određenim drugim pitanjima nacionalne sigurnosti. Što se tiče ostalih pitanja, ne mogu vam reći obzirom da je rasprava tajna, a što se tiče atmosfere, bila je dobra, bila je atmosfera suradnje, nemam nikakvih primjedbi. Zadovoljna sam onime što sam čula. Razgovarali smo isključivo o pitanjima nacionalne sigurnosti", poručila je novinarima.

"Razgovor je protekao vrlo dobro o ovim temama koje sam spomenula. Što se mene tiče, ovo jest pomak ka boljoj suradnji i moja ruka je i dalje ispružena za tu suradnju, i dalje stojim na raspolaganju. Nadam se da ćemo krenuti dalje u pozitivnom tonu", dodala je.

"Ne znam zašto novinarske ekipe nisu mogle snimiti početak sastanka, ja sam to osobno predložila da dođete, ne vidim u tome ništa loše, dapače, mislim da je to uobičajeno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Održan prvi sastanak predsjednice Grabar-Kitarović i premijera Milanovića

Iz Ureda predsjednice je nakon sjednice stiglo priopćenje koje prenosimo u cjelosti:

Dana 12. ožujka 2015. godine je održana 1. sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnosti Republike Hrvatske. U okviru predviđenog dnevnog reda, a sukladno obvezama i ovlaštenjima propisanim Zakonom o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH, Vijeće za nacionalnu sigurnost je utvrdilo Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija RH za 2015. godinu, te donijelo zaključak da će Vlada RH pokrenuti proceduru izrade prijedloga nove Strategije nacionalne sigurnosti RH. Uz navedeno, raspravljena su i određena pitanja iz područja nacionalne sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pet minuta prije početka sjednice premijer Milanović u Sabor je došao pješice s druge strane Markova trga, u pratnji svog glasnogovornika NikoleJelića i prestojnika Ureda premijera TomislavaSauche.

Minutu nakon njega u Sabor se dovezla predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koju je na ulazu pozdravio predsjednik Sabora JosipLeko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljstvo novinara, fotoreportera i snimatelja prije početka sjednice VNS-a izazvale su jake mjere osiguranja u Saboru, koje nisu dopustile da se približe drugom katu koji je potpuno zatvoren, kao i ulaz kroz koji ulaze predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović.

Glasnogovornik Ureda predsjednice LukaĐurić izvijestio je novinare da nakon sjednice VNS-a neće biti izjava, već će biti objavljeno priopćenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo