maletić oplela po hns-ovki / Loša poruka svijetu: 'Pusić svojim ponašanjem tjera investitore'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

'Takvo ponašanje Vesne Pusić loša je poruka o Hrvatskoj cijelom svijetu, ne samo u političkom, nego i u gospodarskom smislu', poručila je HDZ-ovka

13.3.2015.
18:30
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu IvanaMaletić ocijenila je u petak da prva potpredsjednica Vlade i predsjednica HNS-a VesnaPusić svojim izjavama po kojima grad Dubrovnik, ako pravomoćno osuđeni HNS-ovac AndroVlahušić postane gradonačelnik, neće ostati bez novca iz Europskih fondova odbija moguće strane investitore u Hrvatsku.

"Takvo ponašanje Vesne Pusić loša je poruka o Hrvatskoj cijelom svijetu, ne samo u političkom, nego i u gospodarskom smislu. To su pravi primjeri situacija zbog kojih investitori i poslovni svijet izbjegavaju Hrvatsku jer su tu nejasni odnosi i s najviših razina se šalje poruka da se ne razumije sustav ili ga se ne želi poštovati", rekla je Maletić na konferenciji za novinare pod nazivom "Lažne tvrdnje potpredsjednice Vlade da gradovi na čijem su čelu pravomoćno osuđene osobe mogu dobiti novac iz EU fondova".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maletić "zaprepašćujućom činjenicom" smatra izjavu Vesne Pusić, koja je bila i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om, kako nije istina da se - kad se na čelu Dubrovnika nađe pravomoćno osuđena osoba za zloporabu položaja i ovlasti - ne može koristiti novcem iz EU fondova.

"To je istina koja je zapisana u jednoj od najvažnijih regulativa EU - financijskoj regulativi", rekla je Maletić. Objasnila je da su joj često tijekom pregovora o ulasku Hrvatske u EU predstavnici Europske komisije znali reći kako je to 'njihova Biblija' te da nam se slučajno u korištenju novca iz EU fondova ne dogodi da se neko slovo ne primijeni jer će se kroz kasnije kontrole ostati bez tog novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Maletić je istaknula kako su u toj regulativi ključne odredbe tko ne smije doći u dodir s europskim novcem, a među njima su i pravne osobe ili zakonski predstavnici koji su, među inim djelima, pravomoćno osuđeni za zloporabu položaja i ovlasti.

"Te pravne osobe mogu se kandidirati, ali njihovi projekti u procesu odabira moraju biti eliminirani. Projekti grada Dubrovnika u tom slučaju ne mogu biti odabrani jer na svojem čelu imaju zakonskog predstavnika koji je pravomoćno osuđen za zloporabu položaja i ovlasti", objasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maletić smatra da prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić ili ne poznaje temeljna načela EU ili svjesno obmanjuje javnost želeći ostvariti stranačke interese kako bi pod svaku cijenu na mjesto dubrovačkoga gradonačelnika dovela Andru Vlahušića, koji je krajem 2014. za zloporabu položaja i ovlasti pravomoćno osuđen na šest mjeseci uvjetno s rokom kušnje od godinu dana.

"Obje su situacije katastrofalne", rekla je Maletić te upitala zašto Pusić i HNS pod svaku cijenu inzistiraju da Vlahušić dođe na čelo Dubrovnika, grada koji je hrvatski brand.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom krugu prijevremenih izbora za gradonačelnike i načelnike u 17 gradova i općina Andro Vlahušić (HNS) dobio je 38,9 posto glasova, a MatoFranković iz HDZ-a 28,85 posto te će Dubrovčani 22. ožujka između te dvojice izabrati svojega gradonačelnika.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo