INTERNET POSEBNO NA UDARU / Za veličanje nacizma mjesec dana zatvora

Image

Policija priprema novi prijedlog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira prema kojem bi kazne za isticanje nacističkih simbola u javnosti bile i do 10.000 kuna.

3.12.2008.
8:28
VOYO logo

ZAGREB - Po uzoru na europske zemlje, hrvatska policija priprema prijedlog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira prema kojem bi se kažnjavalo isticanje simbola nacističkog ili nekih drugih, nasilnih totalitarnih režima i ideologija u medijima.

Prema novom prijedlogu policije kazne za ove prekršaje kretale bi se od 3.000 do 10.000 kuna, a za teže prekršitelje predviđena je i zatvorska kazna u trajanju od 60 dana, piše Večernji list. Težim prekršiteljima bi se smatrali oni koji bi uz isticanje nacističkih simbola još i veličali nacizam, a o tome što je isticanje, a što veličanje odlučivao bi sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim na javna mjesta, televiziju i pisane medije, Zakon bi se posebno odnosio na isticanje spomenutih simbola na internetu pa nema sumnje da je na izmjenu postojećeg Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira policiju potaknuo slučaj mladog dubrovačkog SDP-ovca Nikše Klečaka, privedenog zbog fotomontaže premijera Sanadera u nacističkoj odori koja se pojavila na internetskom servisu Facebook. Naime, u tom Zakonu isticanje nacističkih simbola uopće se ne spominje, a i Klečakov slučaj se može interpretirati dvojako: SDP-ovac može biti prijavljen zbog remećenja javnog reda i mira, a i ne mora.


U prijedlogu novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, policija nastoji poboljšati i niz drugih odredaba, ali ga osuvremeniti i uvođenjem nekih potpuno novih prekršaja. Tako bi u prekršaje protiv javnog reda i mira ušlo nošenje i upotreba hladnog oružja (u prekršaju bi bio onaj tko šeće gradom, a viri mu nož iz džepa), zatim neovlašteno nošenje odore, skrivanje identiteta, pušenje na zabranjenim mjestima, posluživanje alkohola maloljetnicima, buka, isticanje simbola stranih država u svrhu provociranja javnosti i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo