performans u savskoj / Panker protiv 'šatoraša': 'Hoće li rat završiti prije nego što pročitam roman?'

Panker Njec Hranjec, znan i kao Faraon Slavko, danas popodne počeo je svoj performans čitanja 'Tajne krvavog mosta' nasuprot braniteljskog prosvjeda u Savskoj 66

17.3.2015.
21:51
VOYO logo

(Video: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Na cesti u Savskoj 77, na tramvajskoj stanici preko puta braniteljskog šatora ispred Ministarstva branitelja, punker Njec Hranjec u znak prosvjeda oko 16 sati počeo je naglas čitati roman Tajna Krvavog mostaMarije Jurić Zagorke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o eksperimentu tijekom kojeg 26-godišnji panker želi provjeriti hoće li prije završiti rat ili će punker pročitati roman 'Tajna krvavog mosta' Marije Jurić Zagorke.

Pozivajući svoje sugrađane da svjedoče njegovom društvenom eksperimentu, Njec Hranjec je ranije  istaknuo o čemu se radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rođen sam 25.1.1989. u Zagrebu, u Petrovoj bolnici. Od kada znam za sebe, sjećam se tog prokletog rata kako ubija što tjelesno, što mentalno ljude oko mene sa svih strana. Sada imam 26 godina te vidim da taj prokleti rat još uvijek traje i dalje, budući da se investitori i profiteri istog, očito još uvijek "nisu dovoljno nahranili" na račun istog, jer u civilizacijskom kriminalu, ogromnih proporcija - kao što je to bio (i kao što to još uvijek jest) i ovaj rat - jedino investitori i profiteri mogu izaći kao pobjednici iz istog, jer svi mi ostali samo naje*emo, kao što je to empirijski dokazano i u ovom primjeru iz povijesti. Meni je dosta tih pozivanja na krvoprolića i veličanja istih, kao i pasivnosti te papčinstva sugrađanka i sugrađana - onih koji su također 'kao protiv toga'.  Ja želim da ovaj rat prestane, da mrzitelji svega što je drugačije od njih - napokon odje*u - ne samo iz Savske, nego iz naših života općenito", najavio je prethodno svoj prosvjed Hranjec.

Tek nekoliko branitelja je stajalo ispred šatora i promatralo Hranjeca kako recitira. "Neka dečko samo čita, ovo je slobodna zemlja, nama to ne smeta", izjavili su branitelji ispred šatora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba ovoga pitati gdje je njegov otac bio devedeset i prve", poručili su neki branitelji mladom pankeru, prenosi Lupiga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo