staje na kraj luksuzu / Nema više BMW-ova i skupih ureda: 'Agencije se moraju prilagoditi životu u Hrvatskoj'

Vlada je najavila novu reformu kojom planira srezati skupu birokraciju, a zašto bi ova reforma, za razliku od ostalih trebala uspjeti, za RTL Danas otkrio je ministar financija Boris Lalovac

26.3.2015.
18:48
VOYO logo

Povjerenstvo za dubinsku analizu državnih troškova predložilo je ministru financija Borisu Lalovcu da troškove 187 agencija, zavoda i fondova sreže za milijardu kuna. Ujednačavat će se i rezati previsoke plaće, dijeliti otkazi i snažno rezati materijelni troškovi. To je dio Vladina plana reformi koji je Bruxelles zatražio za dovođenje ekonomije i državnih financija u red.

Ovo je još jedna u nizu najava o rezanju skupe birokracije, a ministar financija Boris Lalovac za RTL otkriva zašto bi ova reforma, za razliku od prethodnih, trebala biti uspješna.

Godinama već slušamo, ne samo za mandata ove Vlade, da su agencije problem, da ih treba rezati. Međutim, to se uporno ne događa. Zašto bi sada trebalo biti drugačije?

Radimo strukturne reforme i ovo je jedan prvi paket mjera koji ćemo upisati u nacionalni program reformi i prezentirati. Napravljene su detaljne analize, na koji način se mogu napraviti uštede, i mislim da je to već sada stvar prošlosti hoće li se u ovo krenuti ili ne.

Čime garanitrate da će to biti gotovo i u kojem vremenskom roku?

Moramo Europskoj komisiji predložiti ozbiljan paket reformi, ovo je samo jedna od mjera. U roku deset dana ćemo dati cjelokupni fiskalni učinak. Ovdje smo vidjeli, u samo prvom učinku radi se o negdje milijardu kuna. Sada samo gledamo tehnički, da li to objediniti u jedan zakon ili ćemo ići rješavati sve te zakone koji reguliraju te agencije. Mislim da je to duži put pa ćemo probati tehnički, pravno gledati kako objediniti sve ove mjere jednim zakonom.

Ušteda koja se samo danas spominje je milijarda kuna. Ako to zaista bude tako, ako bude i samo dio toga ušteđen, kada idete u rebalans proračuna?

Vezano za rebalans proračuna, prošle godine smo isto radili mjere bez rebalansa proračuna. Znači, mi možemo postaviti određene limite i bez samog rebalansa. Znači, da smanjimo limite za određenu potrošnju. Tako da nije samo nužan tehnički rebalans, nego možete postavljati i odlukom Vlade manje limite.

Znači, smanjivali biste deficit zapravo?

Svakako. Znači, mi znamo da imamo nažalost vrlo visok deficit i to je sada borba da pređemo u primarni suficit kako bi prestao rasti javni dug. I ovdje više nema nazad. Znači, vrlo brzo moramo dati mjere koje će smanjiti deficit, odnosno mjere koje će smanjiti javni dug.

Ovo je prvo od pet povjerenstava, što je s ostala četiri? Što treba od njih očekivati i kada?

Dogovaramo se unutar Vlade, odnosno užeg kabineta, kakve mjere ćemo prihvatiti sa ostala četiri paketa. Vrlo brzo ćemo izaći sa svim ostalima, i koje mjere smo uzeli iz ta ostala četiri paketa.

Treba li očekivati nešto više osim ove milijarde?

Svakako će biti više, nekakve procjene su do dvije milijarde fiskalnog učinka. Znači, bez ostalih mjera koje ćemo dati Komisiji.

Kako ćete lomiti otpor u agencijama? Godinama ga gledamo, godinama svi govore da se ne može, da su agencije neovisna tijela, da nema načina, da treba ostati tako kako je... Koja su oružja u vašim rukama?

Oni su neovisni u svome poslu. Međutim, neovisni sa BMW-om ispred njihova ureda ili sa uredom od dvije tisuće kvadrata po jednom čovjeku... Nitko ne dira njihovo, međutim, sa BMW-om i sa uredom od dvije tisuće kvardata, u financijskom smislu, nitko nije neovisan. Znači, ukoliko se financira iz proračuna ili iz određenog nameta prema građanima ili prema poduzetnicima.

Znači, vi im odavde poručujete, uzet ću vam BMW i otjerat vas u jeftinije prostore?

Svakako se trebaju prilagoditi životu hrvatskih građana.

Možemo li do ljeta vidjeti kako nestaju ti BMW-i i kako te agencije i ti instituti odlazi u neke jeftinije prostore?

Vrlo brzo, i takve mjere će trebati postavljati ne samo za agencije, nego bi tako trebalo poslovati i za javna poduzeće, i za sva ostala ministarstva.                              

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo