reforme treba provoditi / Europska Unija poručila vlastima u BiH: Bacite se na posao!

Image
Foto: http://www.thinkstockphotos.com/

Visoki predstavnik Valentin Inzko pozdravio je činjenicu da su političke stranke konačno postigle dogovor o formiranju novih vlada na razini države i Federacije Bosne i Hercegovine

1.4.2015.
11:29
http://www.thinkstockphotos.com/
VOYO logo

Nova izvršna vlast u Bosni i Hercegovini, na čiju se uspostavu čekalo gotovo šest mjeseci od izbora u listopadu 2014. godine, nema vremena za gubljenje i mora odmah početi provoditi očekivane i obećane reforme, upozorili su u srijedu dužnosnici Europske unije i visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH ValentinInzko.

 Dan nakon što su u utorak potvrđena imenovanja novog Vijeća ministara BiH i vlade Federacije BiH delegacija EU u BiH prenijela je zajedničku izjavu visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku FederikeMogherini i povjerenika EU za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju JohannesaHahna, u kojoj je ocijenjeno kako je to otvorilo put za početak rješavanja stvarnih problema s kojima se BiH sučeljava, a posebice velike nezaposlenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogherini i Hahn naveli su kako se od novih vlasti sada očekuje izrada konkretnog plana reformi na temelju zajedničke izjave političkih lidera što ju je u veljači usvojio parlament BiH.

"Vlasti BiH sada moraju zajedno raditi kako bi poduzeli konkretne korake potrebne za približavanje zemlje Europskoj uniji. U ovim naporima mogu računati na potporu Europske unije", stoji u izjavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki predstavnik Valentin Inzko pozdravio je činjenicu da su političke stranke konačno postigle dogovor o formiranju novih vlada na razini države i Federacije Bosne i Hercegovine.

Izrazivši žaljenje jer je više od pet mjeseci izgubljeno na razgovore o podjeli pozicija, Inzko je upozorio kako sada nije vrijeme za samodopadnost nego za ozbiljan posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani očekuju od vlada da nadoknade izgubljeno vrijeme i počnu rješavati ozbiljne izazove s kojima se zemlja i njeni građani suočavaju, posebno u području zapošljavanja, vladavine prava, borbe protiv korupcije i napretka na putu euroatlanskih integracija", izjavio je Inzko.

Podsjetio je kako je na političkim strankama sada da dokažu koliko su bile iskrene u obećanjima što su ih davale biračima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko su političke stranke bile iskrene u obećanjima datim građanima, dosadašnji način vođenja politike u Bosni i Hercegovini mora se radikalno promijeniti. Potreba građana za boljim životom u svim sferama mora napokon biti stavljena ispred interesa političkih stranaka i političara", kazao je Inzko.

I hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik parlamentarnog povjerenstva za vanjske poslove AndrejPlenković ocijenio je kako je dobro to što je BiH dobila novu vlast kojoj je sada spreman pomoći i novi voditelj delegacije EU u Sarajevu Lars-GunnarWigemark.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Delegacija EU u Sarajevu, koja je među najvećim dilomatskim predstavništvima Unije u svijetu, još od rujna prošle godine funkcionira na razini otpravnika otkako je s mjesta njezina šefa, prije isteka mandata, otišao Danac PeterSorensen kako bi preuzeo prestižniju poziciju u Ženevi. Nakon njegova "mršavog" učinka, mjesecima se čeka da Wigemark preuzme dužnost u Sarajevu.

Istodobno dok su u utorak u Sarajevu formirane nove vlade, taj je švedski diplomat pred povjerenstvom Europskog parlamenta u Bruxellesu prolazio saslušanje prije preuzimanja nove dužnosti, a Plenković, koji je u tome sudjelovao, kazao je kako je Wigemark izrazio želju pomoći provedbu gospodarskih i političkih reformi u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da on posjeduje prilično kvalitetno profesionalno iskustvo", Plenkovićevi su dojmovi nakon razgovora s Wigemarkom kako ih prenosi "Dnevniavaz".

Uspostavu nove vlasti u BiH mediji u toj zemlji oprezno su pozdravili, uz naznaku kako tek treba vidjeti može li ona osigurati potrebne promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imate vlast, dajte narodu kruh i posao", naslov je kojim je "Avaz", blizak oporbenom Savezu za bolju budućnost (SBB), u srijedu izvijestio o uspostavi Vijeća ministara i vlade FBiH.

"Oslobođenje" na sličan način pak poziva na "ozbiljne promjene, a ne na praznu priču".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo