Blagdansko ozračje / Uoči Uskrsa istražujemo: koliko košta blagdanski ručak?

Količine mesa koje će ovog vikenda pojesti Hrvati mjere se u tisućama tona, a obojanih jaja bit će na desetke milijuna. Najskromniji stol koštat će nešto više od 600 kuna, a za 'bogati' ručak treba izdvojiti oko 1500 kuna

2.4.2015.
19:11
VOYO logo

U ribarnicama se radi punom parom. Prije Velikogpetka treba napuniti vrećice posnom hranom. Što je Uskrs bliže, to je ponuda manja, zato se kupuju i jaja koja će prvo u boju pa onda na stol - pazi se na svaku sitnicu. Obično sitnija idu za bojanje, a krupnija za kolače.

Hrvati će prema procjenama, ovog Uskrsa pojesti oko 2500tona mesa i oko 30 milijuna jaja. Sve to većinom je iz uvoza, jer će kupiti tek 42% domaćih proizvoda. Jer domaće je - skuplje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema cijenama se bira gdje će se kupovati. Najpopularniji su hipermarketi, tamo će kupovati polovina građana, u male dućane će njih 31%, dok će svega 26% na tržnice.

"Kad su u pitanju mesni proizvodi bar od svinjskog mesa, cijene su znatno niže nego prethodnih godina iz prostog razloga jer je cijena mesa kod nas a posebno u europi znatno niža",  kaže Branko Bobetić, direktor Udruge proizvođača mesa i mlijeka.

Oni koji će sve to pojesti već su krenuli na produljeni vikend. Na zagrebački autobusni kolodvor svakako treba doći puno prije polaska autobusa da se stigne kupiti karta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlakovi voze po voznom redu i bit će pojačani, a one koji će na put automobilom, čeka gužva na cestama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo