ISKORISTITE POSLJEDNJU PRILIKU / Ministrica apelira: 'Šaljite dokumentaciju, inače ništa od legalizacije'

Ministarstvo graditeljstva uskoro će početi odbijati nepotpune zahtjeve za legalizaciju građevina - upozorila je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš. Na razini države dosad ih je riješena tek trećina, a samo za RTL ministrica je pozvala građane da iskoriste posljednju priliku i svoje nekretnine ozakone po novom zakonu.

4.4.2015.
18:55
VOYO logo

Brojni zahtjevi za legalizaciju bespravnih građevina uskoro će biti odbijeni, upozorava ministrica Anka Mrak Taritaš. Razlog - ni nakon dvije godine mnogi građani nisu predali potpunu papirologiju.

"Svi oni koji su predali zahtjeve za legalizaciju da upotpune dokumentaciju, da upotpune sve što treba kako bi mogli dobiti svoje rješenje. Jer će jednostavno uredi morati odbijati zahtjeve jer ljudi nemaju što raditi", rekla je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za legalizaciju po novom Zakonu dosad je predano 826 tisuća zahtjeva, od čega su riješene 263 tisuće ili nešto više od 31 posto. Ministrica je zadovoljna tempom posla, ali zainteresirane podsjeća da dovrše započeto - bilo da im nedostaje geodetski elaborat, arhitektonska snimka ili plaćanje neke naknade.

"Inače će se zahtjevi morati odbijati, a kad vam jednom odbiju zahtjev, više nećete imati mogućnost po ovom zakonu legalizirati. I zapravo će građani sami biti u neprilici", dodala je Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među gradovima, po uspješnosti riješenih zahtjeva prednjači Dubrovnik sa 77 posto. Slijede ga Vukovar, Poreč, Rovinj i Virovitica. Zagreb je riješio 53 posto predmeta, a najmanje SlavonskiBrod - tek 21 posto.

"Mi ćemo do kraja godine završiti sve naše legalizacije, možda ostane koji pojedinačni slučaj. Primarno ulažemo u komunalnu infrastrukturu, mali dio ide za plaćanje dodatnih ljudi, zaposlili smo devet mladih ljudi, primarno inžinjera", rekao je gradonačelnik Dubrovnika AndroVlahušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od legalizacije geodeti i arhitekti prema procjenama će zaraditi čak pet milijardi kuna, a dvije milijarde podijelit će država, lokalne samouprave i područni uredi za graditeljstvo.

Prvi čovjek Velike Gorice, grada u kojem je prema podacima Ministarstva riješeno tek oko trećine zahtjeva, tvrdi da je najveći problem što građani nemaju novca da dovrše legalizaciju. Zakon je, kaže, mogao biti i bolji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primjerice, ako je netko platio 30 ili 50 tisuća kuna za legalizaciju, da mu se na neki način kroz poboljšanje energetske učinkovitosti, kroz ulaganje u svoj objekt koji je legalizirao, kao neke pogodnosti da mu se vrati nazad. Mislim da bi svi bili puno zadovoljniji", rekao je gradonačelnik DraženBarišić.

No unatoč tome u Ministarstvu graditeljstva ipak računaju da će većina zahtjeva biti riješena do kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo