SIMBIOZA NAFTE I TURIZMA / 'Raspisivanje referenduma o bušenju Jadrana je kao da odlučujemo hoćemo li sijati pšenicu'

Rezultate ekskluzivne RTL-ove ankete prokomentirali smo s ravnateljicom Agencije za ugljikovodike Barbarom Dorić

6.4.2015.
19:05
VOYO logo

Da se građane pita - novih svrdla u Jadranu ne bi bilo. Rezultati RTL-ova istraživanja pokazuju - Hrvati su većinski protiv bušenja Jadrana, i to njih 45,5 posto. No većina je tanka jer je čak 40 posto građana - za bušenje Jadrana radi nafte i plina. Rezultate ankete prokomentirali smo s ravnateljicom Agencije za ugljikovodike Barbarom Dorić.

"Mi prije svega govorimo o djelatnosti koja 60 godina postoji u ovoj državi i mi smo ponosni na nju. Istraživanje i eksploatacija ugljikovodika je ozbiljno gradivo u osnovnim i srednjim školama. Ono što je problem je komunikacija i približavanje projekta građanima. Unatoč trudu zadnje dvije godine, očito je da se moramo još više truditi da se građani čim bolje informiraju i da bi u konačnici mogli zauzeti stav i prepoznati prednosti projekta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što najviše brine građane je sigurnost tog istraživanja. Kako ćete uvjeriti građane da su takve platforme bezopasne?

"Prije svega, stvara se kriva teza, stvara se teza - nafta i plin ili turizam. Imamo dokaz u Jadranu, u Istri, gdje imamo 20 platformi u okolici Istri koje proizvode plin već 15 godina. Tamo se samo prošle godine izbušilo pet novih bušotina, a turizam u Istri nikad nije bilježio bolje rezultate. Simbioza dvije djelatnosti već postoji i nema nikakve logike da bi bila ugrožena u budućnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je spominjao raspisivanje referenduma o ovom pitanju. Je li referendum gotova stvar i, ako da, kada će se održati?

"Ja sam operativno tijelo Vlade i provodim projekt u skladu s hrvatskim propisima. Referendum znamo kako se raspisuje i ne mogu to komentirati. Ali, mogu reći svoj osobni stav. A to je, kao što sam i maloprije rekla, ova djelatnost postoji već 60 godina. Po meni, to je isto kao i da raspisuje referendum o tome hoćemo li sijati pšenicu", kaže Dorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugrožava li priča o referendumu interes potencijalnim investitorima?

"Naravno da ugrožavaju, s obzirom da daju određenu dozu pravne nestabilnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli intervju pogledajte u prilogu!

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo