REAKCIJE NA RTL ANKETU / Milanović poručuje: 'Referendum ide ako se utvrdi da ima nafte i plina'

Stižu reakcije nakon RTL ankete prema kojoj su Hrvati većinom protiv bušenja Jadrana zbog nafte i plina. Premijer kaže da će se dogoditi referendum ako se utvrdi da ima jednog ili drugog. Što kažu u HDZ-u, stručnoj javnosti, ali i na estradi koja vodi kampanju protiv?

7.4.2015.
18:46
VOYO logo

Dvadeset platformi trenutno vade plin duboko ispod dna mora hrvatske strane Jadrana. Da se pita građane novih ne bi bilo jer RTL istraživanje pokazuje da je 45,5 posto Hrvata protiv bušenja.

S druge strane, 40 posto građana je za. I premijer je brojke vidio i ponovio da se od istraživanja ne odustaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A u životu morate, da bi išli naprijed, neke stvari poduzimati", poručio je ZoranMilanović.

No, baš i nije uvjeren da će se išta otkriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se utvrdi da ima nafte, ma da su za to šanse minimalne, onda ima smisla pitati građane Republike Hrvatske jesu li za to da te bušotine - dakle da te utvrđene rezerve jer za sad još ništa ne znamo - da ih začepimo i prepustimo zaboravu ili da od njih živimo", dodao je.

U HDZ-u čiji su birači većinom protiv bušenja ni nakon RTL-ovog istraživanja ne žele se izjasniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne želimo u ovom trenutku prejudicirati priču da li nešto treba raditi ili ne, mi čekamo stratešku procjenu utjecaja na okoliš. Mislim da se energetska politika nikako ne bi trebala voditi referendumom", izjavio je DarkoHorvat, predsjednik HDZ-ovog Odbora za energetiku.

Velika većina građana ne misli tako jer čak 74 posto njih želi referendum, a 20 posto smatra da on nije potreban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Estradnog predvodnika kampanje 'protiv' najviše je iznenadila podijeljenost Hrvatske.

"Anketa pokazuje da oni na kopnu hoće bušenje što je logično zato što oni pravu problematiku ne vide. Ja sam uvijek protiv bušenja jer turizam je naša najjača grana", rekao je OliverDragojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turizam ili bušenje - kriva je teza, poručila je jučer za RTL ravnateljica Agencije za ugljikovodike BarbaraDorić.

"Ova djelatnost u ovoj državi postoji već 60 godina. To je isto kao da raspisujemo referendum da li ćemo sijati pšenicu", izjavila je Dorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpuno suprotan stav u ORaH-u. "Mene veseli to što se polako mijenja raspoloženje javnosti o ovom izuzetno važnom projektu, smatram da je to rezultat toga što se građani informiraju više", rekla je MirelaHoly.

Ne informiraju se više, nego se dezinformiraju, smatraju stručnjaci. Jer su nestručni, kažu, preglasni u ovoj raspravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne čudi me takav postotak, čisto jer vjerujem i dijelom zbog toga što nisu dovoljno informirani o stanju struke", smatra Zdenko Krištafor iz Zavoda za naftno inženjerstvo s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Ugovori s koncesionarima trebali su se potpisati početkom ovog mjeseca, no Italija, Crna Gora i Slovenija poslale su zahtjeve za konzultacije o studiji o utjecaju na okoliš pa je sve odgođeno za početak lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo