apsurd u keniji / Zbog silovanja maloljetnice prvo morali kositi travu, a sada tek idu u zatvor!

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Žrtvu, nazvanu Liz zbog zaštite njezina identiteta, u lipnju 2013. na povratku kući brutalno je pretuklo i silovalo šest muškaraca u zapadnom okrugu Busiji

13.4.2015.
19:04
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Kenijski sud u ponedjeljak je osudio trojicu muškaraca na 15-godišnji zatvor zbog grupnog silovanja i napada na 16-godišnjakinju, dvije godine nakon što ih je policija za isti zločin kaznila košenjem trave ispred mjesne policijske postaje.

Žrtvu, nazvanu Liz zbog zaštite njezina identiteta, u lipnju 2013. na povratku kući brutalno je pretuklo i silovalo šest muškaraca u zapadnom okrugu Busiji. Djevojku su nakon toga bacili u latrinu, zajednički nužnik koji izgleda kao plitka jama, a nesretnica je zbog težine ozljeda nekoliko mjeseci provela u invalidskim kolicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maloljetnici su ubrzo pronađeni i privedeni te potom kažnjeni na način da su morali pokositi travu ispred mjesne policijske postaje. Nakon toga su pušteni kućama.

Zbog tako blage kazne izbili su prosvjedi u zemlji, ali i na međunarodnoj razini. Više od 1,8 milijuna ljudi potpisalo je peticiju kojom se traži "pravda za Liz". Prosvjedi su rezultirali pokretanjem sudskog procesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da će Lizin slučaj biti neka vrsta poziva na buđenje upućena svima", rekla je pravna savjetnica u tvrtki Equality Now, Kimberly Brown. "Moramo se nastaviti zalagati da djevojke žive u sigurnom okruženju u kojem se silovanje ne tolerira nego najstrože kažnjava u skladu sa zakonom", kazala je Brown.

Preostala trojica silovatelja i dalje su u bijegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo