veteran hrvatskog pomorstva / Svjedočanstvo čovjeka koji je sa svojom posadom spasio preko 350 ljudskih života!

Nakon tragedije ovog vikenda, novi tjedan na Mediteranu je donio dvije nove havarije brodova s migranatima. Još se čeka potvrda da je čak 950 ljudi poginulo u brodolomu ribarice kod Lampeduse. U dvije današnje nesreće poginulo je najmanje 23 migranata. Zbog svega hitne korake poduzima Europska unija

20.4.2015.
23:21
VOYO logo

Borba za opstanak na ostacima jedrilice koja se rasula u komade na grebenu kod grčkog otoka Roda, oko 200 migranata na prekrcanu brodu utopilo ih se najmanje troje, dijete, žena i muškarac. Još dvije intervencije na SOS pozive trošnih brodica aktivirale su danas talijanske i malteške spasilačke ekipe.

U međuvremenu, deseci tijela stižu na Maltu - tragedija ribarice koja je u subotu krenula iz Libije jedna je od najsmrtonosnijih u povijesti, mrtvih bi moglo biti i 950.

Hitan sastanak šefova država EU: plan od 10 točaka zbog drame u Sredozemlju

Do Sicilije je rano jutros stiglo stotinjak migranata, među njima i 13 djece. Pobjegli su iz pakla Sirije i spašeni su nedaleko od obale. Konačno je reagirala i Europska unija - na izvanrednom sastanku ministara vanjskih i unutarnjih poslova u Luksemburgu dogovoreno je deset mjera za hitno suzbijanje trgovine ljudima.

"Odlučili smo oformiti zajedničku radnu skupinu koja će presretati krijumčare i njihove mreže djelovanja, koja bi mogla biti operativna već u sljedećim danima. Ovo nije samo morska tragedija i tragedija za ljude koji su izgubili život i svoje najmilije, nego je ovo tragedija za Europu, koja je pozvana pokazati odgovornost, sposobnost za djelovanje i jedinstvo", izjavila je FedericaMogherini, visoka povjerenica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost.

I s istom se temom u četvrtak sastaje i Europsko vijeće jer od početka godine Mediteran je postao grob za više od 1,600 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa



Kapetan duge plovidbe ŽeljkoVuković iz Kastva kod Rijeke prošle je godine u dvije akcije spašavanja na moru između Libije i Italije, zajedno sa svojom posadom spasio preko 350 ljudskih života. Gospodin Vuković se time upisao u anale, ne samo hrvatskog, nego i svjetskog pomorstva. Danas je u plovidbi negdje na Crnom moru. I ranije smo s njim Skypeom razgovarali, evo svjedočanstva te tragedije iz prve ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo