EKSKLUZIVNA RTL ANKETA / Provjerili smo žele li građani prijevremene izbore i što misle o radu predsjednice!

Iz Banskih dvora poručuju da ostaju na vlasti do kraja redovnog mandata, a što misle građani ekskluzivno je u RTL anketi ispitala Promocija Plus

22.4.2015.
18:38
VOYO logo

Zbog deficita šest milijardi većeg od planiranog, šef HDZ-a TomislavKaramarko jučer je zatražio ostavku Vlade i raspisivanje prijevremenih izbora. Iz Banskih dvora poručuju da ostaju na vlasti do kraja redovnog mandata, a u što misle građani ekskluzivno je u RTL anketi ispitala Promocija Plus.

Hrvatska je podijeljena oko ideje prijevremenih izbora, no ipak je više građana za prijevremene izbore - njih 41,5 posto, a protiv je 36,5 posto ispitanih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji su za prijevremene izbore žele ih uglavnom jer smatraju vladu nesposobnom. A drugi je najčešći razlog želja da se izabere vlada stručnjaka, a ne politička vlada.

Oni koji su protiv prijevremenih izbora, smatraju da vlada treba zavšriti mandate do kraja da bi se vidjeli rezultati - tako kaže njih 42,5 posto. Drugi je razlog dojam da je vlada napokon počela raditi kako treba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se građane pita kada bi na izbore - čak 36,4 posto njih želi na birališta još prije ljeta. Onda je tu jedna grupacija koja smatra da bismo na izbore trebali na jesen. A otprilike četvrtina ispitanih smatra da na izbore treba početkom iduće godine, kada je i krajnji rok za održavanje izbora. Ostali ne znaju ili ne žele reći.

Predsjednički izbori bili su prije 100 dana koje je obilježio sukob predsjednice i premijera - što građani misle o tome i radu predsjednice?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema našem istraživanju, uglavnom za taj sukob krive premijera Milanovića i smatraju da se trebao odazvati na kavu kod predsjednice. No snažnu poruku šalju oboma - kažu da bi premijer i predsjednica sukob trebali riješiti dogovorom i to dogovorom u četiri oka, a ne preko medija.

Manje ih smatra da bi nešto riješili prijevremeni izbori ili držanje u okviru ustavnih ovlasti. Zanimljivo, manje od 6 posto ispitanih misli da bi neki pomak donijela zajednička sjednica Vlade na kojoj inzistira predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražili smo od građana da ocijene dosadašnji rad Kolinde Grabar-Kitarović. Četvorku joj daje najviše ispitanih, više od četvrtine, 24,5 posto trojku - a više od 20 posto dalo bi joj čistu peticu.

Loših je ocjena malo, samo 7 posto daje joj jedinicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, da je u školi - bila bi to navučena četvorka za predsjednicu. No, to je tek početak, bivši predsjednik Josipović nakon 100 dana vlasti imao je 3,7.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo