doma je ljepše / Nakon 15 godina znanstvene karijere u inozemstvu, dvije Hrvatice odlučile su se vratiti

Dok mladi i obrazovani sve češće sreću traže u inozemstvu, Ana Smith i Iva Tolić odlučile su se vratiti. Sa sobom su donijele i dva projekta vrijedna više od 3 i pol milijuna eura

24.4.2015.
20:00
VOYO logo

Dvije žene, dva prestižna projekta i milijuni eura za svjetska otkrića s hrvatskim potpisom. Ivini studenti vrijedno rade u novim prostorima. Idućih pet godina ispisivat će nove stranice znanosti.

"U projektu se radi o diobi stanice, pokušavamo razumjeti kako funkcionira diobeno vreteno", kaže znanstvenica sa Instituta Ruđer Bošković dr. Iva Tolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezin je tim u građi vretena otkrio nešto novo i potencijalno jako važno, a nakon istraživanja primjenjivo u dijagnosticiranju i liječenju mnogih bolesti.

"Diobeno vreteno je općenito važno zato što pogreške u diobenom vretenu su koreliralne sa rakom i situacijama kao što je neplodnost", kaže znanstvenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ana Smith šefica je istraživačkog tima koji nastoji opisati što se događa na površini stanice i kako ona komunicira sa svojom okolinom.

"Znači ako imate rak, vi želite pojesti nekakav lijek koji neće otići na sve strane, nego točno na jedno određeno mjesto i želite znati pravila po kojima će lijek pronaći baš tu stanicu koju pokušavate ubiti", kaže znanstvenica prof. Ana Sunčana Smith.

Znanstvenice su ukupno više od 26 milijuna kuna dobile od Europskog istraživačkog vijeća, tijela Unije koje nagrađuje najbolje i najperspektivnije projekte. Od četiri koliko ih je dosad stiglo iz Hrvatske, dva su na Ruđeru. Sve je više prijava novih.

"Očekujemo možda do kraja godine da bude sve skupa šest do sedam prijava što je fantastično. Do prije dvije godine bilo je 'science fiction' za nas, sada su nam apetiti strahovito porasli", kaže ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. Tome Antičić.

Iva i Ana dugo su radile u inozemstvu, a obje su se, sada na vrhuncu karijera i s vrijednim projektima odlučile vratiti kući.

"Zato što sam 15 godina provela u inozemstvu, Americi, Italiji, Danskoj i Njemačkoj i odlučila sam da je vrijeme da se vratim doma, zato što želim živjeti u Zagrebu", komentira dr. Tolić.

Možda bi tako razmišljalo i više vrhunskih znanstvenika kad bi se za znanost izdvajalo više od mizernih 0,7 posto BDP-a, po čemu smo na začelju Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo