JAKOVINA ZA RTL DIREKT / 'Naši su poljoprivrednici ozbiljno shvatili mogućnosti europskih fondova'

Ministarstvo poljoprivrede pohvalilo se kako je na natječaj stiglo čak 1280 projekata u vrijednosti od gotovo četiri milijarde kuna

27.4.2015.
22:32
VOYO logo

Počela je utrka za 640 milijuna europskih kuna iz programa ruralnog razvoja. Ministarstvo  poljoprivrede pohvalilo se kako je na natječaj stiglo čak 1280 projekata u vrijednosti od gotovo četiri milijarde kuna.  

Tim povodom u RTL Direktu smo ugostili ministra poljoprivrede TihomiraJakovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba upozorava da ste natječaj raspisali, a da Europska komisija još nije prihvatila vaš program ruralnog razvoja, jeste li napravili ražanj za zeca koji je još u šumi?

"Totalna neistina. Program ruralnog razvoja je među prvih 30 programa koji su odobreni od EK. Prije par tjedana smo iz ureda povjerenika dobili pismo da su sve opće uprave EK suglasne s programom ruralnog razvoja i da je usuglašen sa zakonodavstvom EU. Tjednima smo pregovarali, znali smo da smo sva otvorena pitanja 'popeglali' ili argumentirano obranili svoja stajališta pred Komisijom i zbog toga smo raspisali natječaj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali kasnilo se, EK vam je vraćala plan na doradu?

"Nijedan program nije prošao od prve. Svi su imali jedan, dva ili više vraćanja. Dobili smo pismo sa 378 primjedbi. Neke su bile tehničke, neke smo usvojili, a neke nismo željeli usvojiti - branili smo interese hrvatskoga sela. Nismo napravili grešku koja je napravljena prilikom pregovora poglavlja 11, 12 i 13".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada će se definirati tko će dobiti novac?

"15. travnja je završen natječaj. Četiri puta više je zahtjeva za potpore i moramo na više nivoa proanalizirati sva prijavljeni projekt. Procedura ne bi trebala trajati više od tri-četiri mjeseca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li vas iznenadio toliki interes za poljoprivredu, stalno se govori da ona nema perspektive?

"Pozitivno me iznenadio. Ovo je najbolji primjer da Hrvatska ima dovoljno dobrih projekata i da su naši poljoprivredni proizvođači ozbiljno shvatili mogućnosti europskih fondova".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo