uvrnuta propaganda / Potresni prizori: islamisti objavili sliku bebe okruženu oružjem i bombama

Image
Foto: Twitter

Djeca, koja žive u oblastima kojima upravlja IS, često se koriste u propagandne svrhe. Sve češće na internetu izlaze njihove fotografije obučenih u vojne uniforme s pištoljem u rukama

28.4.2015.
9:29
Twitter
VOYO logo

Na Twitteru se pojavila fotografija bebe okružene oružjem i bombama, na kojoj se nalazi i prvi izvod iz matične knjige rođenih u Islamskoj državi.

Autentičnost fotografije još nije potvrđena, prenosi Russia Today.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na taj način oni žele pokazati kako imaju potpunu kontrolu nad pojedincima i kako provode indoktrinaciju nad njima od najranijeg doba", rekao je član Quilliam fondacije iz Londona, Charlie Cooper za Independent.

Djeca, koja žive u oblastima kojima upravlja IS, često se koriste u propagandne svrhe. Sve češće na internetu izlaze njihove fotografije obučenih u vojne uniforme s pištoljem u rukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici ID regrutiraju omladinu i ispiru im mozak da bi im se pridružili u borbama, poručuju iz UNICEF-a. Dodaju da džihadisti pokušavaju "odgajati novu generaciju svojih pristalica" među mladim Sirijcima i Iračanima.

Oni uče maloljetnike da ubijaju zatvorenike, snimaju ih te objavljuju videosnimke na internetu kako bi uplašili protivnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se nedavno na internetu pojavila fotografija dječaka koji u rukama drži odsječenu ljudsku glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo