užas u nigeriji / Potresna svjedočanstva djevojaka koje su spašene iz ralja terorističke skupine Boko Haram

Sedam tisuća žena i djevojčica u sjevernoj Nigeriji bilo je više od godinu dana u zatočeništvu terorista islamističke skupine Boko Haram. U akciji spašavanja nigerijske vojske, koja traje od prošloga tjedna, spašena je većina njih. U sklonište je tako i danas stiglo 260 odbjeglih djevojaka, koje su teroristi mjesecima zlostavljali i silovali...

4.5.2015.
23:00
VOYO logo

Više od godine dana, koliko je Boko Haram vladao sjeverom Nigerije, tisuće žena i djece bile su u ropstvu.

Djevojčice od 16 godina, pa i mlađe, tjerali su na udaju. Imale su pravo na jedan obrok dnevno...

"Bili smo na tržnici kada su došli teroristi Boko Harama i odveli mog supruga i mene u grmlje. Njega su ubili, a mene odveli sa sobom", kaže Lami Musa, 27-godišnjakinja spašena od Boko Harama.

Trebala se udati za njihovog zapovjednika, no ubrzo su shvatili da je trudna.

"Rekli su mi da ću se morati udati čim se rodi dijete. Rodila sam one noći kada je vojska uletjela u kamp i spasila nas", kaže Lami.

Militanti su ženama ubijali njihove mušakarce i starije sinove.

"Ljudi su umirali na cesti, strašne patnje smo preživjeli", kaže Binta Ibrahim, 16-godišnjakinja spašena od Boko Harama.

Prije tjedan dana nigerijska vojska krenula je u napad.

"Čuli smo zvuk helikoptera, teroristi su se uzbunili i počeli vikati, tražili su da trčimo u šumu, ali ih nismo poslušale. Počeli su bacati kamenje na nas i pucati, a onda je došla vojska", prisjeća se Binta.

"Legli smo na pod, sve žene i djeca, kako bi izbjegli metke, ali neki nisu ni to uspjeli... Zahvalna sam Bogu što sam pobjegla od Boko Harama", kaže Salamatu Bulama, 20-godišnjakinja spašena od Boko Harama.

Od sedam tisuća spašenih - većina su djeca.

"Još smo u postupku identificiranja, ali možemo potvrditi da su većina oslobođenih djeca i žene, ali uglavnom djeca", rekao je Charles Otegbade, voditelj tima za potragu i spašavanje.

Neuhranjeni i nemoćni, sada najviše strahuju od zaraze teškim bolestima poput AIDS-a.

"Djeca su zapostavljena jer su šest i više mjeseci živjela u šumi bez hrane i dovoljno vode. Kao što vidite, stanje je kritično", kaže Ruth Ugwu, volonterka UNICEF-a.

Prema podacima UN-a, čak 214 mladih djevojaka iz pakla je izašlo - trudno.

"Sve imaju psihološke posljedice. Pogotovo one koje su bile u ropstvu više mjeseci, njihovo je stanje užasavajuće", kaže dr. Muhammad Amin Suleiman, voditelj tima za rehabilitaciju.

U travnju prošle godine Boko Haram oteo je 200-tinjak djevojaka iz škole u Čiboku - one još nisu spašene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo