NORVEŠKA NA VRHU / Hrvatska na 30. mjestu: biti majka kod nas isto je kao i u Južnoj Koreji

Biti majka u Hrvatskoj isto je kao i u Južnoj Koreji, bolje nego kod naših istočnih susjeda, ali gore nego u zemljama Europske unije. I ove je godine na vrhu ljestvice Norveška. Pokazalo je to izvješće organizacije Save the Children koja već 14 godina analizirala podatke iz 179 država diljem svijeta

5.5.2015.
19:30
VOYO logo

Idilična slika majčinstva često je u sudara s realnošću. Hrvatska je prema tzv. indeksu majčinstva među 179 zemalja na dobrom 30. mjestu. No, nije svuda jednako.

"Zavisi kako okolina u kojoj egzistira i funkcionira, velike su razlike od sela, do grada, od županije do županije, kao i u svemu. Pozitivno me iznenađuje ako smo tako pri vrhu", komentirala je majka Anamarija Simčić Paulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam vrh rezerviran je za Skandinavce. Ove je godine najbolje biti majka u Norveškoj. Susjedi Slovenci ušli su među prvih 15, a Hrvatske dijeli 30. mjesto s Južnom Korejom. Iza nas su Srbija i Bosna i Hercegovina. Na začelju je Somalija. Hrvatske majke uglavnom iznenađuje da smo ispred Japana i SAD-a.

"Mislim da danas u današnje vrijeme je jako teško biti majka. Djedovi i bake zauzeti su oko organizacije s djecom, posao je od jutra do sutra", kazala je majka TanjaBlažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teška ekonomska situacija temeljna je odrednica mjerila majčinstva u Hrvatskoj. Usporedba s prošlošćču otkriva razloge.

"Puno teće je danas biti majka. Ja sam radila sve sam stigla i drugačije je bilo, puno bolje nego sada", komentirala je baka NadaGojković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je možda malo lakše ali ne baš previše, jer mame sad puno rade, prije smo mi malo manje, sad rade od mraka do mraka", izjavila je prabaka AnitaKrpan.

No,indeks majčinstva kompletiran je na temelju više pokazatelja. Pomno se prate zdravlje žene, zdravlje djece kao i stupanj obrazovanja i ekonomski uvjeti, ali i broj žena u politici. No, u Hrvatskoj je očito sve dobro osim jedna stavke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Majka je lijepo biti, ali što se ekonomskog razloga tiče teško", komentira student MateMakovac.

Upravo to trenutno blokira sve ostale pozitivne pokazatelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo