svaki zaradio 2 do 4 milijuna kuna / Znate li tko su najbolji hrvatski liječnici? Neki od njih su napravili 45 transplantacija jetre

Znate li tko su najbolji hrvatski bolnički liječnici? Oni koji su od prosinca prošle do veljače ove godine u bolnicama najviše radili. Ima ih deset i svaki je bolnici zaradio od 2 do gotovo 4 milijuna kuna. Od ministarstva zdravlja dobit će zahvalnice, a bolnice će im platiti usavršavanje

6.5.2015.
18:56
VOYO logo

Pacijent iz Knina jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji je u rukama najboljih liječnika. Kirurzima Stipislavu Jadrijeviću i Branislavu Kocmanu ovo je već 45 transplanatacija jetre u ovoj godini.

"Uz to smo radili još bubrege i jetre, tako da sve u svemu oko nekih 70 transplantacija od početka godine", rekao je Stipislav Jadrijević, kirurg u KB Merkur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je svaki sa svojim timovima od prosinca prošle do veljače ove godine bolnici Merkur zaradio gotovo 4 milijuna kuna, pa zauzimaju vodeća mjesta na listi deset najvrijednijih liječnika u hrvatskim bolnicama. Zbog pacijenata, nije im teško prekinuti godišnji odmor.

"To je neka vrsta adrenalinskog posla, koji zahtijeva od ljudi stanovit 'muving', i postajemo manje više nego adrenalinski ovisnici", otkrio je Branislav Kocman, kirurg u KB Merkur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svoj rad 10 najboljih, među kojima je 6 internista, primit će zahvalnice od Ministarstva zdravlja, koje je njihovim bolnicama predložilo plaćanje usavršavanja u vrijednosti 10 tisuća kuna.

"Druga uputa će biti bolnicama da odrede 5 najradišnijih liječnika i liječnica u svojim ustanovama i da ih također nagrade njih i njihove timove", tvrdi Dragan Korolija Marinić, pomoćnik ministra zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo ima u planu donošenje uredbe, kojom bi se liječnicima koji najviše rade na godinu dodatno isplaćivale do 3 bruto plaće.

"Bit ćemo svi plaćeni koliko to zaslužimo, a oni koji su bili posebno vrijedni, neki spletom okolnosti, a neki zato što su takvi će bit i zato dodatno plaćeni, a oni koji su bili manje vrijedni će dobiti veću želju da i oni budu bolji", rekao je Miran Martinac, zamjenik sanacijskog upravitelja KB Merkur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, za udrugu bolničkih liječnika - ovakvi kriteriji vrednovanja najboljih nisu objektivni.

"Po ovakvom kriteriju koji se svodi na fakturiranje cijena, odnosno fakturiranje usluga neke specijalnosti u medicini, poput fizijatra, dermatologa i određenih specijalnosti, koje imaju puno ambulantnog pogona nikad neće biti u prilici fakturirati toliko kao, recimo, transplantacijski kirurg ili kao kolege invazivni kardiolozi", rekao je Krešimir Luetić, Hrvatska udruga bolničkih liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od deset najboljih liječnika - 5 ih radi u zagrebačkim KBC-ima, dva su u riječkom te po jedan dolazi iz karlovačke i koprivničke bolnice.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo